Dimitrijević: NU ove godine dobija novac iz budžeta samo za plate

Narodni univerzitet (NU) u Vranju u 2019. godini na raspolaganju će imati finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 25,5 miliona dinara, od čega će 16,8 miliona biti obezbeđeno iz budžeta grada, a ostatak iz vlastitih izvora, kaže direktorka NU Gordana Dimitrijević.

- Ovo je prvi put otkad postoji JU Narodni univerzitet, a postoji 63 godine, da iz budžeta grada dobijemo samo sredstva koja su potrebna za isplatu zarada.

Sve ostalo, što se tiče funkcionisanja ustanove, ulaganja u manifestacije i slično, obezbediće se iz vlastitih izvora.

Za kulturne manifestacije u 2019. godini izdvojićemo 2,05 miliona dinara sopstvenih sredstava – kaže Dimitirjevićeva.

Direktorka je na sednici Skupštine grada Vranja, prilikom prezentacije Programa rada i finansijskog plana za 2019. godinu kazala da će ustanova "nastaviti sa akreditacijom programa i sticanjem statusa javno priznatog organizaora aktivnosti".

- NU je još tokom 2008. godine dobio rešenja za pet programa i ima još deset programa u proceduri - navodi Dimitrijevićeva.

Direktorka NU dodaje da postupak od momenta predaje programa do dobijanja rešenja, zbog administrativnih procedura, traje najmanje godinu dana.

- To nas neće sprečiti, imajući u vidu da smo probili led, da nastavimo u tom pravcu.

Kada je reč o tzv. kursnoj nastavi jezika, od 2018. godine smo krenuli sa formiranjem grupa u Surdulici i Vladičinom Hanu, na čemu ćemo raditi i u ovoj godini.

Trudićemo se da budemo dobar partner nevladinim organizacijama prilikom realizacije njihovih aktivnosti u delu obrazovanja odraslih.

Tu pre svega mislim na HELP, EU PRO, Karitas, IOM i druge.

Planiramo da modernizujemo opremu za obrazovanje odraslih i poboljšamo ponudu programskih aktivnosti - navodi ona.

Skupština grada Vranja je jednoglasno usvojila Program rada i finansijki plan NU za 2019. godinu.

OD OVE GODINE I DEČJA LIKOVNA KOLONIJA

Narodni univerzitet realizuje deset kulturnih manifestacija.

- Reč je o tradicionalnim manifestacijama poznatim po masovnosti i tradiciji, kao što su Likovna i Književna kolonija, takmičenja frulaša, folklora i sl.

Prvi put ćemo ove godine imati Dečju likovnu koloniju, za koju je planiran budžet od 160.000 dinara.

Zamisao je da se polaznici Likovne radionice iz Vranja, koja funkcioniše pri NU, druže sa talentovanim đacima iz drugih gradova i da iz te razmene iskustva i zajedničkog stvaralaštva tokom pet dana trajanja kolonije nešto novo nauče, steknu nova prijateljstva i da na taj način obogatimo kulturnu ponudu grada – kaže Dimitrijevićeva.

Najnovije vesti