Dijaspora Bujanovcu ostavlja oko 6 miliona evra

Vranje - Dijaspora će ove godine u Bujanovcu ostaviti između 6 i 7 miliona evra, odnosno polovinu godišnjeg budžeta opštine projektovanog na 1,3 milijardu dinara ili oko 11 miliona evra, pišu Bujanovačke.

Za razliku od prošlog leta kada dolazak nije bio moguć zbog korone Bujanovac je sada prepun ljudi koji žive i rade u inostranstvu.

Biznismen Nedžat Behljulji procenjuje da će ovog leta njih oko 15.000 sa Zapada stići u Bujanovac i okolna sela na godišnji odmor.

"Prema procenama i istraživanjima koja smo radili, svaki pripadnik dijaspore tokom boravka u Bujanovcu potroši u proseku 400 evra.

Naše procene govore da će ovog leta odmor u Bujanovcu provesti oko 15.000 naših sugrađana, pa nije lako izračunati da će od njih Bujanovcu ostati barem 6 miliona evra", kaže Behljulji.

Primetno je, pišu Bujanovačke, da dijaspora još uvek nije zainteresovana za krupne investicije u opštini, osim za kupovinu nekretnina, najčešće stanova.

"Ono što je evidentno je da od dijaspore korist imaju svi u gradu, ne računajući njihove najbliže - od ugostiteljskih objekata do prodavaca hrane i vašarskih džidža-bidža na trgu", dodaje se.

Najnovije vesti