Digitalizaija prostornih podataka: Fabrici uručio GIS sertifikat gradu Vranju

Sertifikat za unapređenje geografskih informacionih sistema (GIS) uručen je gradu Vranju na svečanosti u Nišu.

U ime lokalne samouprave sertifikat je iz ruku Sema Fabricija, šefa Delegacije EU u Srbiji, primio Predrag Branković, šef Službe za informacione tehnologije i komunikacije Gradske uprave Vranja.

Na skupu je rečeno da će 34 lokalne samouprave Srbije kroz 19 projekata, podržanih sredstvima Evropske unije u vrednosti od više od 2 miliona evra, "uvesti i unaprediti geografske informacione sisteme i tako bolje planirati razvoj i upravljati resursima, unaprediti usluge i procedure za stanovništvo i privredu".

- Govorimo o budućnosti kroz digitalizaciju koja je jedan od najvećih izazova u smislu naučnih dostignuća, transparentnosti, inovacija, veštačke inteligencije, otvorenih podataka.

Pred nama je veliki izazov i to je jedan od razloga zašto GIS sada nekome deluje apstraktno, ali je on instrument za upravljanje velikom količinom podataka.

Drugi izazov je kako da te podatke iskoristimo za projekte koji su namenjeni građanima, a koji mogu da se odnose na planiranje, katastar, saobraćaj, turizam ili zaštitu životne sredine - naveo je Fabrici ističući kontinuitet podrške koju EU pruža Srbiji - rekao je Fabrici u Nišu, prilikom uručenja sertifikata o sprovođenju projekata predstavnicima gradova i opština.

Preko razvojnog programa EU PRO, Evropska unija će podržati nabavku softvera, hardvera i druge savremene računarske opreme koja će omogućiti lokalnim samoupravama da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju i upravljaju prostornim podacima.

GIS

GIS je sistem sposoban za integrisanje, skladištenje, uređivanje, analizu i prikaz geografskih informacija. Može se koristiti za naučna istraživanja, upravljanje resursima, imovinsko upravljanje, planiranje razvoja, prostorno planiranje, kartografiju, ali i za planiranje infrastrukture.

Najnovije vesti