Dezinfekcija i provetravanje hramova, pričest kod kuće, liturgije u portama

Eparhija vranjska pozvala je sve vernike, posebno starije od 65 godina, da u potpunosti poštuju mere koje je za vreme trajanja vanrednog stanja donela Vlada Srbije, uključujući i dolazak u hramove na sveta bogosluženja.

- Kad neko od vernika želi da se pričesti dovoljno je da se javi svome nadležnom parohu koji će doći u dom vernika i obaviti svetu Tajnu pričešća - poručuju iz Eparhije vranjske.

Preporučuje se celodnevno provetravanje i dezinfikcija hramova, "osobito celivajuće ikone, stolove, pevnice, podove i slično".

- Potom ih treba kropiti osvećenom vodom i kaditi.

Hram treba da bude otvoren celog dana do završetka večernjeg bogosluženja, da bi verni mogli da u manjim grupama ulaze i uznose Bogu svoje molitve.

Po mogućnostima parohijskih hramova, naročito u gradskim sredinama, sveta liturgija se može obavljati u porti hrama, uz korišćenje spoljašnjeg ozvučenja gde ono postoji, a verni mogu pristupati svetom pričešću u hramu ili u porti, u redovima, sa obaveznim razmakom od barem jednog metra između samih vernika - navode iz Eparhije vranjske.

Aktuelno osvećenje domova povodom predstojećeg praznika Pashe (vaskršnje vodice) biće odloženo "zbog rizika po zdravlje vernika, ali i sveštenoslužitelja.

- Preporučujemo da verni bogojavljenskom vodom pokrope svoje domove i da ih okade tamjanom, umnožavajući svoje lične molitve Bogu za skoro okončanje ovog iskušenja, za pomoć lekarima, vojnicima i svima koji su u službi opšteg dobra.

Svi koji imaju potrebu, mogu da se telefonskim putem jave svojim sveštenicima radi saveta i duhovnog ukrepljenja, kao i za pomoć svima onima koji su sami i nisu u mogućnosti da se u ovim teškim danima staraju o sebi i svojim osnovnim potrebama - navodi se u saopštenju.

Eparhija vranjska će, dodaje se, preko svojih crkvenih opština, parohija i Svepravoslavnog društva Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski, uz saglasnost opštinskih kriznih štabova, "ukazati pomoć svima kojima je ona potrebna".

Najnovije vesti