Dete iz Vranjske Banje šesta žrtva malih boginja

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da je preminulo dete (4) iz Vranjske Banje, obolelo od malih boginja. To je, zvanično, šesta žrtva ove zarazne bolesti u Srbiji.

Klinički centar Niš u četvrtak je "Batutu" prijavio smrtni ishod kod deteta uzrasta četiri godine iz Vranjske Banje, koje nije bilo vakcinisano. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku došlo je do razvoja zapaljenja pluća.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović rekao je za Betu da je dete bilo nevakcinisano, te da je četiri nedelje bilo na aparatima za održavanje života, odnosno na respiratoru.

On je naveo da je to posledica kampanje koju su vodili nestručni ljudi i zbog koje se masovno razmišljalo da se deca ne vakcinišu.

"I zato se dešavaju ovakve stvari", kaže Radovanović, uz napomenu da se povećava broj roditelja koji vakcinišu svoju decu.

Zavod za javno zdravlje Vranje ranije je prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji grada Vranja sa šesnaest obolelih.

Od početka epidemije u Pčinjskom okrugu najviše obolelih je u Surdulici - 127. U Bujanovcu ih je 21, Vladičinom Hanu 18 i Preševu 9.

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 1. martom 2018. godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 2.896 slučajeva malih boginja, od kojih je 1.448 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak.

Većina obolelih osoba (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 35 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 329 obolelih osoba.

Najnovije vesti