Desetogodišnjica Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima

Lokalni tim za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja obeležiće Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, u nedelju 30. jula u 10 ćasova na bazenu Jumko.

Planirana je akcija u kojoj će obučeni vršnjački volonteri, edukatori Crvenog krsta Vranje u saradnji sa članovima Kancelarije za mlade Grada Vranja organizovati mini edukaciju o temi trgovine ljudima za sve učesnike.

Radiće na popunjavanju upitnika o poznavanju fenomena trafikinga, kao i na podeli flajera i propagandnog materijala koji sadrži osnovne pojmove i preventivna uputstva kako se zaštititi i ostati bezbedan.

Kako se navodi u saopštenju, ove godine aktivnosti lokalnog antitrafiking tima podržaće i Lokalna mreža za prevenciju vršnjačkog nasilja Grada Vranja.

"Podsećamo da je Lokalni tim za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja osnovan u oktobru 2013. godine i ove godine obeležava 10 godina postojanja.

Lokalni tim za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima ima za cilj da obezbedi sveobuhvatan, kontinuiran i proaktivan odgovor društva i lokalne zajednice na trgovinu ljudima u skladu sa dinamikom novih izazova, rizika i pretnji, na taj način što će pre svega unaprediti sistem prevencije, pomoći i zaštite žrtava i suzbijanja trgovine ljudima, posebno ženama i decom.

Prema podacima Lokalnog tima za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja u ovoj godini nije bilo zabeleženih slučajeva trgovine ljudima, kada govorimo o zadnje dve godine bio je jedan slučaj i on je odbačen.

Lokalni antitrafiking tim Grada Vranja važi za primer dobre prakse godinama unazad, pre svega zbog kontinuirane podrške lokalne samouprave, odgovornosti svih predstavnika članova tima kako iz organizacija, ustanova i preduzeća iz državnog sistema, tako i iz organizacija civilnog sektora koje su zastupljene članstvom u njemu, ali i šire zajednice na lokalu, tako da je HK Jumko Vranje za volontere Crvenog krsta Vranje, Kancelarije za mlade Grada Vranja i polaznike Škole animiranog filma (ŠAF) Vranje", piše u saopštenju.

ŠAF priprema animirani film o temi trgovine ljudima, koji će biti prikazan 18. oktobra na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, na godišnjem sastanku lokalnih timova Republike Srbije na temu trgovine ljudima u 2022. i 2023. godine koji će biti organizovan u Vranju gde će prisustvovati pored svih lokalnih timova iz Srbije, lokalni timovi iz Severne Makedonije, predstavnici lokalne samopurave, predstavnici MUP-a, Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, Zaštitnik Građana, Nacionalni izvestilac, predstavnici Ambasada SAD i Švajcarske u Beogradu, Saveta Evrope, Međunarodne organizacije za migracije, IOM, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, Udruženja građana Atina i Astre i mnogi drugi, obezbedila dodatni set besplatnih ulaznica za bazen koje će moći da iskoriste ovog leta.

Najnovije vesti