Deset projekcija filma Kralj Petar Prvi u Domu vojske

U okviru programa povodom obeležavanja Dana grada 31. januar i 141. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka 28, 29. i 30. januara u sali Doma vojske u Vranju održaće se projekcije igranog filma "Kralj Petar Prvi".

Lazar Ristovski glavni je producent i glumac u filmu, a tumači ulogu Kralja Petra.

Pored njega glumačku ekipu čine Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, glavnu žensku ulogu tumači Danica Ristovski u liku Makrene Spasojević, Aleksandar Vučković tumači lik mladog regenta Aleksandra, dečak Ivan Vujić igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu, Radovan Raša Vujović seljaka Životu, mladi Marko Todorović igra princa Ðorđa, a uloge u filmu još tumače i Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Svetozar Cvetković, Goran Šušljik, Tihomir Arsić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Ljubiša Savanović, Nebojša Kundačina i mnogi drugi.

Režiju potpisuje Petar Ristovski, a film je nastao po romanu "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića objavljenog 1994. godine, a po scenariju Mihajla Vitezovića, Vladimira Simića i Vladimira Ćosića.

Snimanje filma trajalo je 110 dana na Staroj planini, u Valjevu, Somboru, Krupnju i Ljuboviji.

Završne scene filma su snimljene na ostrvu Krf.

Snimljena je i serija od deset epizoda koja će se emitovati 2019. godine na RTS-u.

U ponedeljak 28. januara projekcije u Domu Vojske u Vranju zakazane su za 10, 13, 16, i 19 časova, a isti raspored projekcija je i za utorak 29. januar.

U sredu 30. janaura film će biti prikazan u terminima od 13 i 16 časova.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

RADNJA

Petar Karađorđević, kao mlad proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenović. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada. Spletom istorijskih okolnosti, vraća se u domovinu, uvodi parlamentarnu demokratiju na dvor i započinje obnovu Srbije. Ali Srbiji se ne dâ da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Posle dve herojske bitke na Ceru i Kolubari, vlada donosi odluku da je povlačenje neminovno.Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog Marinka pronalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata. Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti ali i srpskog vaskrsnuća! Pred smrt, Petar Prvi podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac. Na samrtnoj postelji ima jednu želju: da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.

Wikipedia

Najnovije vesti