Deset novoasfaltiranih ulica za žitelje dva romska naselja u Bujanovcu

Deset obnovljenih ulica u naseljima Morava 76 i Novom naselju u Bujanovcu, pušteno je u sredu u saobraćaj u prisustvu ministra za ravnomerni regionalni razvoj Edina Đerleka i načelnice opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazile Ademović.

Nakon sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipijem Arifijem, ministar Đerlek je sa predstavnicima opštine posetio ova dva naselja gde većinom žive pripadnici romske zajednice.

„U ovim naseljima živi više od 5.000 meštana i nadamo se da će im od sada biti omogućen lakši pristup centru grada, školama, ambulanti.

Međutim, ovde ljudi imaju još problema iz oblasti komunalne, putne i socijalne infrastrukture.

Uskoro raspisujemo novi javni poziv i planiramo da i dalje sistemski ulažemo kako bi unapredili kvalitet života svih stanovnika Bujanovca, naročito pripadnika romske zajednice koji žive u ovom naselju“, izjavio je ministar Đerlek dodavši da je potrebno obezbediti i ozbiljne investicije kako bi se otvorile fabrike i nova radna mesta.

Vrednost investicije je 8,3 miliona dinara i deo je sistemskog ulaganja u razvoj komunalne i socijalne infrastrukture u naseljima u kojima žive stanovnici pretežno romske populacije, nadovezala se načelnica opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Ademović.

„Mi smo zahvalni jer smo osim sredstava dobili i profesionalnu i stručnu pomoć u izradi svih potrebnih dokumenata.

Ono što nas je posebno obradovalo je novi javni poziv koji sledi, a mi očekujemo i stratešku saradnju s ministarstvom, s obzirom na to da je ministarstvo uradilo značajna dokumenta i lokalne strateške planove.

U tom smislu, radićemo i na legalizaciji naselja i rešavanju higijenskih problema, rekla je Azemović.

Cilj ovakvih projekata jeste "unapređenje kvaliteta života svih stanovnika, kao i položaja Roma".

Prema poslednjem popisu 2022. godine u opštini Bujanovac je živelo 41.068 stanovnika od toga 62 odsto stanovnika albanske nacionalnosti, 25 procenata Srba, dok je Roma bilo oko 8 odsto.

Najnovije vesti