Delegacija Vranja odala počast srpskim herojima na Krfu i Vidu

Na grčkim ostrvima Krf i Vido održani su komemorativni skupovi u znak sećanja na oko 250.000 stradalih civila i pripadnika Vojske Kraljevine Srbije.

U znak poštovanja prema srpskim herojima, venac je položila i delegacija grada Vranja.

Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije.

U pitanju je razdoblje velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika oružanih snaga koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima, spas potražili na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido.

Delegacija Vranja prisustvovaće u subotu obeležavanju stogodišnjice od proboja Solunskog fronta, na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik.

Albanska golgota ustaljen je naziv za povlačenje srpske vojske i naroda preko zavejanih planina Albanije nakon invazije Nemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju, u zimu 1915/16. Tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije, veliki broj vojnika je umro od hladnoće, gladi i iscrpljenosti. Francuska vlada 28. januara odlučila je da njena mornarica odloži sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska i od toga dana saveznički brodovi su počeli ubrzano prevoz. Do 15. februara na grčko ostrvo Krf prevezeno je 135.000 ljudi, i u Bizertu oko 10.000 ljudi. Na malo ostrvo Vido, kamenito i bez vegetacije, koje su Grci vekovima zvali "Ostrvo zmija", došle su 21. januara 1916. godine moravska, pirotska i čačanska vojna bolnica. Među prvima stiglo je više hiljada dečaka-regruta, na smrt iscrpljenih i obolelih od dizenterije, tifusa, zapaljenja pluća i gladi. Ličili su na žive leševe, nije bilo šatora, ležali su na goloj zemlji, pod kišom, koja je danima neprekidno padala. Prvih dana je neprekidno umiralo i do 300 nesrećnika. Umrli srpski vojnici u prvo vreme su sahranjivani na kamenitoj obali ostrva Vida u plitkim grobovima (1200), a kada su poceli masovno da umiru, camcima su sa francuskog sanitetskog groba prevoženi i potapani u vode Jonskog mora, "Plavu grobnicu". Smatra se da je na ostrvu Vidu i u "Plavoj grobnici" sahranjeno preko 10.000 srpskih vojnika i regruta, jedna kompletna divizija. Na ostrvu Vidu je 1936. godine podignut veliki Mauzolej-kosturnica u koji su smeštene kosti vojnika sahranjenih ovde." Srpska kuća je muzej posvećen stradanju srpske vojske tokom povlačenja preko Albanije u Prvom Svetskom ratu, 1915 - 1916 godine. Na ostrvu Krfu je bilo 28 vojničkih grobalja. Najveća su bila u Kato Korakijani sa 560 grobova i Agios Mateos sa 520 grobova. Ahileon je bio Srpsko oficirsko groblje. Izbeglice su sahranjivane na gradskom groblju u Garici i drugim seoskim grobljima. Najpoznatija Srpska spomen obeležja na Krfu su: Mauzolej na ostrvu Vido, Spomen ploča u Guviji i Spomenik u Agios Mateosu.

Najnovije vesti