Dela Lazara Vozarevića i dva Kovačića u četvrtak pred Vranjancima

Izložba umetnika iz Sremske Mitrovice – Lazara Vozarevića, Ivice Kovačića Štifle i Predraga Kovačića - biće otvorena u velikoj i maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju u četvrtak 12. decembra.

Milan Marinković, direktor Galerije Lazar Vozarević i kustos istoričar umetnosti Marija Vukajlović govoriće na otvaranju.

Izložba "Od snoviđenja do mita" sadrži 21 crtež iz svih perioda stvaranja Lazara Vozarevića (1951-1967), jednog od velikana srpske moderne umetnosti.

Tragajući za svojim stilom Vozarević je najveći značaj pridavao crtežu, kroz koji je odmeravao kreativnu misao, eksperimentisao, uvodio novine i, ono što je najvažnije, tražio svoje mesto u slikarstvu.

Prvi njegovi crteži nastali su pod nesumnjivim uticajem Pikasove "plave faze", da bi zatim usledila serija laviranih crteža, inspirisanih kritskom umetnošću u atmosferi snoviđenja, podsvesti i fantastike.

Pod uticajem srednjovekovne srpsko–vizantijske freske nastaju likovi koji se ističu svojom mističnom monumentalnošću.

Reprezentativan ciklus crteža "Kosovka devojka" u filigrantski čistom potezu otkriva preokupaciju umetnika vlastitom tradicijom, ali i fenomenom mita.

Ovoj temi suprotstavlja predstavu materinstva, u tehnici crtež-kolaž, pod uticajem umetničkih pravaca šezdesetih.

Kao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u posleratnoj umetnosti Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju XX veka, stvorivši u domenu crteža antologijska dela srpske moderne umetosti.

Slikar Ivica Kovačić Štifla je svoj samosvojan likovni jezik započeo da gradi sedamdesetih.

On se nakon epizode fantastičnog slikarstva okušao na polju apstrakcije i apstraktnog ekspresionizma.

Kovačićeva dela čuvaju i reminiscencije na prepoznatljive predele vojvođanske ravnice i gradske arhitekture.

Crtački opus umetnika mlađe generacije Predraga Kovačića, po vokaciji vajara, prati skulptorsku matricu.

Bez potrebe da se bori sa materijom, ovaj umetnik u crtežu ima dovoljno prostora da se nesputanom snagom upusti u oslobađanje kreativne sile, koja modeluje oblike i izražava ekspresiju.

Kovačić se bavi i multimedijalnim istraživanjima u duhu postmoderne, a okušao se na polju ambijentalnih instalacija, fotoinstalacija i video radova.

Izložba u četvrtak biće ovorena u 20 časova.

Najnovije vesti