Dela devet vranjskih slikara pred Piroćancima

Devet slikara iz Vranja od srede su izložili svoja dela u Likovnoj galeriji "Čedomir Krstić" u Pirotu, gde je izložba otvorena pod nazivom "Devetoro umetnika - korisnika vranjskih ateljea".

Izloženo je trideset pet slika najpoznatijih vranjskih umetnika koje su u vlasništvu Fonda za kulturu iz Vranja.

Direktorka pirotske galerije, istoričarka umetnosti Radimila Vlatković izjavila je kako smatra da je reč "o izuzetnim delima koja su, na sreću, sačuvana zahvaljujući velikom pregalaštvu kulturnih poslenika Vranja".

- Ova izložbena postavka pripremljena je povodom manifestacije "Noć muzeja", a zahvaljujući dobroj saradnji sa svojim kolegama iz Vranja - kazala je Vlatkovićeva.

Autorka izložbe, viši kustos Galerije Narodnog muzeja u Vranju Mirjana Jovanović istakla je da su izložena dela likovnih umetnika koji su stvarali u vranjskim ateljejima počev od 1983. godine.

To su slikari koji su imali obavezu da na dve godine jedno od svojih dela, prema izboru odgovarajuće komisije, ostave gradu.

- Ideju da se umetnicima dodeli atelje za rad inicirala je, s obzirom da je većina umetnika radila u nemogućim uslovima, poznata vranjska slikarka, sada pokojna Ljiljana Petrušijević, uz podršku tadašnjeg sekretara SIZ-a za kulturu u Vranju Slavice Stepanenko.

Prvi atelje dodeljen je najmlađem umetniku Jovici Dejanoviću, a kasnije, 1987. godine, i drugim umetnicima.

Sva preuzeta dela, zaključno sa 2015. godinom ima ih 158, trajno su vlasništvo Narodnog muzeja u Vranju i čuvaju se u depou Odeljenja istorije umetnosti kao sastavni deo Zbirke savremene umetnosti - navela je Jovanovićeva na otvaranju izložnbe u Pirotu.

Izložena su dela Zorana Petrušijevića Zopa, Miomira Jovanovića Micka, Jovice Dejanovića, Miodraga Stankovića Dageta, Vlastimira Stojanovića Dubničkog, Svetislava Slavkovića Kajzera, Vesne Marinković Stanković i Gorana Stankovića.

Ljubitelji likovne umetnosti u Pirotu moći će da u naredne dve sedmice pogledaju izložbu autora koji su svojim delima prevazišli lokalne okvire

Najnovije vesti