Decenija rada Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima

Svečanost povodom obeležavanja 18. oktobra, Evropskog dana protiv trgovine ljudima i decenije rada Lokalne mreže grada Vranja, održana je u sredu u velikoj sali gradskog parlamenta.

Danijela Milosavljević, članica Gradskog veća i predsednica Lokalne mreže, podsetila je da je 2013. godine formirana mreža na inicijativu Udruženja Atina iz Beograda i Neksusa iz Vranja.

"Prvi i osnovni cilj mreže bio je i ostao rad na prevenciji svih oblika trgovine ljudima.

U skladu s tim otpočela je permanentna edukacija, najpre svih školaraca na teritoriji grada Vranja.

Edukatori na ovim radionicama su uglavnom bili volonteri Crvenog krsta, koji su dali ogroman doprinos da svojim vršnjacima prenesu znanje o tome šta je to trgovina, ko su trafikeri, kako se zaštiti i kome prijaviti sumnju na trgovinu ljudima.

Pored školaraca, edukacijom su bili obuhvaćeni i članovi mreže, pedagoško- psihološke službe škola, deca Predškolske ustanove u Vranju, polaznici Škole animiranog filma i deca migranata u kampovima u Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu.

Svoj puni doprinos na polju edukacija i prevencije dali su Više javno tužilaštvo i inspektori Policijske uprave grada Vranja", istakla je Milosavljević.

Cilj mreže je povezivanje svih relevantnih institucija.

Lokalnoj mreži stigao je i poziv da učestvuje u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima, kao podrška i primer dobre prakse drugim lokalnim mrežama na teritoriji Srbije.

"U budućem periodu predstoji nam dalji rad, pre svega, na prevenciji odnosno edukaciji svih generacija koje dolaze.

Jedna spašena potencijalna žrtva trgovine ljudima je opravdanje postajanja mreže i podstrek za još odlučniju i odgovorniju borbu svih nas kao pojedinaca i svih zajedno kao odgovorne zajednice", rekla je Milosavljević.

Na svečanosti je prikazan film o o aktivnostima i značaju borbe protiv trgovine ljudima na lokalu, u čijoj su realizaciji učestvovali i polaznici vranjskog ŠAF–a.

Oni su se iz ugla dečije animacije bavili borbom protiv trgovine ljudima.

Za izuzetan doprinos u radu Lokalne mreže na prevenciji i suzbijanju svih oblika trgovine ljudima, zaslužnim pojedincima i kolektivima dodeljene su zahvalnice i priznanja.

Dobili su ih Više javno tužilaštvo, Gradska organizacija Crvenog krsta, inspektori Boban Đorđević, Goran Krstić, Saša Stojanović i Udruženje građana Atina u Beogradu.

Najnovije vesti