Dečja nedelja: Promocija prava dece u OŠ Radoje Domanović FOTO

Obeležavanje Dečje nedelje u Vranju učenici OŠ Radoje Domanović počeli su postavljanjem transparenata sa ispisanim dečjim pravima i obavezama, što je ove godine inače i tema ove manifestacije.

U školi je organizovano puštanje u vazduh balona na kojima su učenici decjim ispisali dečja.

Nakon formiranja koncentričnih krugova helijumski baloni su poleteli ka nebu.

U sredu je u ovoj školi povodom Dečje nedelje organizovani i sportsko takmičenje đaka.

Dečja nedelja se ove godine obelezava pod sloganom "Da pravo svako - uživa dete lako".

- Budući da su dečija prava ovogodišnja tema poseban značaj smo posvetili pravu na igru.

Pripremili smo bogat program zabavnog i edukativnog karaktera - istakla je u izjavi za medije učiteljica Marija Stevanović.

OŠ Radoje Domanović osnovana je kao četvrta u Vranju i počela je sa nastavom septembra 1972. godine pod krovom tadašnje Učiteljske škole, a danas Pedagoškog fakulteta.

DEČJA PRAVA

Dečja nedelja obeležava od 1. do 7. oktobra s ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima, kao i na jednake šanse za razvoj i ostvarenje potencijala. Ove godine, Dečja nedelja obeležava značajan jubilej, 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti ljudskih prava koji se tiče deteta, kao i najšire prihvaćenog pravnog instrumenta za zaštitu ljudskih prava.

Najnovije vesti