Danas: Sve manje Vranjanaca slavi 1. maj na lokalnim izletištima

Popularna izletišta u Vranju i okolini, koja su nekada bila prepuna sveta za 1. i 2. maj, u poslednje vreme su sve manje posećena, a o prvomajskim urancima na nekada poplarnim mestima u okolini dobar deo Vranjanaca progovara u stilu "rado ih s sećam".

Zoran Stojanović, vlasnik kafane Splav, koja već 20 godina posluje tik uz Aleksandrovačko jezero, nekada jedno od najposećenijih izletišta u Vranju (danas je zagađeno i zapušteno, bez izletnika), nekada čuveno upravo po prvomajskim urancima, izjavio je za dnevni list Danas da organizovanih uranaka u prirodi "ima sve manje".

"Mladi u prirodi borave sve ređe, nekako je prošlo to vreme, kao da nije više in otići na izletište", navodi Stojanović.

Kaže da ljudi za praznike češće idu u Prohor, na Vlasinu ili branu Prvonek.

Pored Aleksandrovačkog jezera, Vranjancima su omiljena i izletišta Kazanđol, Pržar, Ćoška, još jedno izletište koje vapi za revitalizacijom.

Mihajlo Stanković, član Ekološko-planinarskog udruženja B’š prirodno, rekao je dopisniku Danasa da "tradicija prvomajskih uranaka postoji samo u sećanju i na privatnim fotografijama".

Navodi da o svim lepim lokacijama za prijatan prolećni odmor "niko ne brine savesno i dosledno".

"Dok se u svetu sve više pažnje poklanja održivom turizmu i aktivnom odmoru u prirodi, u Vranju nema kvalitetnog i sistemskog turizma.

A, potencijalni su odlični, pogotovo za tranzitni turizam", rekao je Stanković za Danas.

Cene mesa i pečenja pred Prvi maj

Danas piše da se u Vranju kilogram sveže prasetine u hiper marketima pred Prvi maj prodaje po ceni od 430 do 460 dinara za kilogram. U privatnim mesarama cena ide i do 500 dinara. Jagnjeće meso, koje predstavlja određenu prvomajsku ekskluzivu, može se nabaviti po ceni od 600 do 750 dinara za kilogram. Neoblikovano roštilj meso u svežem stanju košta 500 dinara, a oblikovani ćevapi, uštipci i pljeskavice od 540 do skoro 600 dinara za kilogram. Uprkos višim cenama za oko trideset procenata, prodavci u Vranju kažu da "prodaja ne opada pogotovu za roštiljsko meso", ali i kobasice sveže (350 do 400 dinara) i dimljene od 490 dinara za kilogram.

Dopisnik Danas podseća da je pokojni vranjski novinar Miodrag Pešić, u svojoj knjizi Vranje (1975), pisao o tome kako je izletnički turizam u Vranju "razvijen zahvaljujući neposrednoj blizini Aleksandrovačkog i Vlasinskog jezera, Vranjske Banje, Manastira Prohor Pčinjski, a tu su i izletišta Devotin i Ćoška".

Pešić izletište Pržar u toj knjizi naziva ljupkim brdašcetom, "koje ima potencijal da opet, kao nekad, postane magično privlačno".

Međutim, to je davno prošlo vreme.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Skuplje gorivo od danas »

Vranje - Od petka od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštatmće 194 dinara, a litar benzina evropremijum...