Danas: Sve manje Vranjanaca slavi 1. maj na lokalnim izletištima

Popularna izletišta u Vranju i okolini, koja su nekada bila prepuna sveta za 1. i 2. maj, u poslednje vreme su sve manje posećena, a o prvomajskim urancima na nekada poplarnim mestima u okolini dobar deo Vranjanaca progovara u stilu "rado ih s sećam".

Zoran Stojanović, vlasnik kafane Splav, koja već 20 godina posluje tik uz Aleksandrovačko jezero, nekada jedno od najposećenijih izletišta u Vranju (danas je zagađeno i zapušteno, bez izletnika), nekada čuveno upravo po prvomajskim urancima, izjavio je za dnevni list Danas da organizovanih uranaka u prirodi "ima sve manje".

"Mladi u prirodi borave sve ređe, nekako je prošlo to vreme, kao da nije više in otići na izletište", navodi Stojanović.

Kaže da ljudi za praznike češće idu u Prohor, na Vlasinu ili branu Prvonek.

Pored Aleksandrovačkog jezera, Vranjancima su omiljena i izletišta Kazanđol, Pržar, Ćoška, još jedno izletište koje vapi za revitalizacijom.

Mihajlo Stanković, član Ekološko-planinarskog udruženja B’š prirodno, rekao je dopisniku Danasa da "tradicija prvomajskih uranaka postoji samo u sećanju i na privatnim fotografijama".

Navodi da o svim lepim lokacijama za prijatan prolećni odmor "niko ne brine savesno i dosledno".

"Dok se u svetu sve više pažnje poklanja održivom turizmu i aktivnom odmoru u prirodi, u Vranju nema kvalitetnog i sistemskog turizma.

A, potencijalni su odlični, pogotovo za tranzitni turizam", rekao je Stanković za Danas.

Cene mesa i pečenja pred Prvi maj

Danas piše da se u Vranju kilogram sveže prasetine u hiper marketima pred Prvi maj prodaje po ceni od 430 do 460 dinara za kilogram. U privatnim mesarama cena ide i do 500 dinara. Jagnjeće meso, koje predstavlja određenu prvomajsku ekskluzivu, može se nabaviti po ceni od 600 do 750 dinara za kilogram. Neoblikovano roštilj meso u svežem stanju košta 500 dinara, a oblikovani ćevapi, uštipci i pljeskavice od 540 do skoro 600 dinara za kilogram. Uprkos višim cenama za oko trideset procenata, prodavci u Vranju kažu da "prodaja ne opada pogotovu za roštiljsko meso", ali i kobasice sveže (350 do 400 dinara) i dimljene od 490 dinara za kilogram.

Dopisnik Danas podseća da je pokojni vranjski novinar Miodrag Pešić, u svojoj knjizi Vranje (1975), pisao o tome kako je izletnički turizam u Vranju "razvijen zahvaljujući neposrednoj blizini Aleksandrovačkog i Vlasinskog jezera, Vranjske Banje, Manastira Prohor Pčinjski, a tu su i izletišta Devotin i Ćoška".

Pešić izletište Pržar u toj knjizi naziva ljupkim brdašcetom, "koje ima potencijal da opet, kao nekad, postane magično privlačno".

Međutim, to je davno prošlo vreme.

Najnovije vesti