Danas su Mladenci

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji obeležavaju praznik Mladenci, u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.

Svi ovi mučenici bili su mladići, vojnici rimskog cara Likinija.

Kad su nastali ponovni progoni hrišćana, četrdeset njih nije htelo da se odrekne Hrista.

Naređeno je da se kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali.

Rimski vojvoda je od besa naredio da oni budu pogubljeni 320. godine.

Narod je taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici u domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog života u bračnoj zajednici.

Na Mladence gosti najčešće donose one poklone koji bi trebali da olakšaju svakodnevni život novopečenim supružnicima - posteljinu, pribor za kuhinju, ali i novac.

Najočuvaniji običaj je pravljenje obrednih kolačića koji se zovu mladenčići, koje mlada daruje gostima.

Mesi se 40 okruglih kolačića.

Prelivaju se medom i sve to simbolizuje želju da brakovi sklopljeni protekle godine budu slatki.

Mladenci uvek padaju uz Časni post i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana mora biti posna radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Praznik se smatra i početkom proleća.

Naši stari kažu da su u prošlosti na današnji dan jeli cvet drena, kitili kuću zelenilom i pravili venčiće kako bi prizvali zdravlje i dugovočnost u budućem životu supružnika.

MLADENČIĆI

Sa mrtvima, tj, precima su vezani i mladenčići. Običaj je da žene ujutro na Mladence mese kolače od presnog pšeničnog testa. Mladenčići se mese u obliku pravougaonika, a još češće u obliku elipse. Svaki se kolač šara cevkom, kojom se tka. Te se šare sastoje u tome, što se ozgo, na kolaču, cevka utiskuje te napravi nekoliko kružića. Pravljenje ovih kružića ima dvojako značenje. Prvo, time žele da označe mrtvima, da su došli Mladenci, a drugo, da bi se patili jaganjci i da bi im bile prave noge kao cevka.

"...Ove mladenčiće neće niko okusiti u kući, dok se prvo od njih po susedstvu ne podeli za dušu umrlih. Pošto se podeli, onda se jedu kako oni što su tu, u kući, mešeni, tako i oni, koji su u razmenu dobiveni".

(Izvor: Savatije M.Grbić/Srpski narodni običaji iz sreza boljevačkog)

Najnovije vesti