Danas su Mladenci

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.

Svi ovi mučenici bili su mladići, pa je narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici u domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog života u bračnoj zajednici.

Na Mladence gosti najčešće donose one poklone koji bi trebali da olakšaju svakodnevni život novopečenim supružnicima - posteljinu, pribor za kuhinju, ali i novac.

Najočuvaniji običaj je pravljenje obrednih kolačića koji se zovu mladenčići, koje mlada daruje gostima.

Mesi se 40 okruglih kolačića.

Prelivaju se medom i sve to simbolizuje želju da brakovi sklopljeni protekle godine budu slatki.

Mladenci uvek padaju uz Časni post i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana mora biti posna radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Praznik se smatra i početkom proleća.

Naši stari kažu da su u prošlosti na današnji dan jeli cvet drena, kitili kuću zelenilom i pravili venčiće kako bi prizvali zdravlje i dugovočnost u budućem životu supružnika.

MLADENČIĆI

Sa mrtvima, tj, precima su vezani i mladenčići. Običaj je da žene ujutro na Mladence mese kolače od presnog pšeničnog testa. Mladenčići se mese u obliku pravougaonika, a još češće u obliku elipse. Svaki se kolač šara cevkom, kojom se tka. Te se šare sastoje u tome, što se ozgo, na kolaču, cevka utiskuje te napravi nekoliko kružića. Pravljenje ovih kružića ima dvojako značenje. Prvo, time žele da označe mrtvima, da su došli Mladenci, a drugo, da bi se patili jaganjci i da bi im bile prave noge kao cevka.

"...Ove mladenčiće neće niko okusiti u kući, dok se prvo od njih po susedstvu ne podeli za dušu umrlih. Pošto se podeli, onda se jedu kako oni što su tu, u kući, mešeni, tako i oni, koji su u razmenu dobiveni".

(Izvor: Savatije M.Grbić/Srpski narodni običaji iz sreza boljevačkog)

Najnovije vesti