Danas je Svetski dan Roma

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila, kao jedan od najznačajnijih datuma u istoriji romskog naroda.

Posebnom odlukom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na osnovu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, proglašen je i uveden u registar praznika nacionalnih manjina Vlade Republlike Srbije kao nacionalni praznik Roma.

Takođe, ovaj datum je priznat od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Na taj dan, u Londonu 1971. godine održan je Prvi kongres Roma koji je rezultirao usvajanjem obeležja pripadnika romske zajednice - zastave, himne, univerzalnog naziva Romi, kao i usvajanjem značajnih strateških dokumenata od značaja za romski narod.

Čestitka gradonačelnika Vranja

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković uputio je čestitku svim pripadnicima romske nacionalne manjine povodom Svetskog dana Roma.

"Danas obeležavamo važan datum. On nas podseća da svi zajedno moramo da radimo na unapređenju položaja Roma u društvu, počev od boljih uslova za život, do obrazovanja i inkluzije u sve sfere socijalne interakcije. Želim vam da Međunarodni dan Roma provedete u dobrom zdravlju, veselju i okruženi onima koje volite. Lokalna samouprava će nastaviti da neguje i poštuje interese romske zajednice, kao i da realizuje brojne projekte koji imaju za cilj poboljšanje položaja Roma u društvu", poručio je Milenković.

Najnovije vesti