Danas je Svetski dan civilne zaštite: U Srbiji 111 službi

Vranje - U petak 1. marta obeležava se Svetski dan civilne zaštite, koji ima za cilj ukazivanje na vitalan značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća, katastrofa i suočavanju sa njima.

Ovaj dan je i prilika da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige, navode iz MUP-a Srbije.

"Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je do sada formirao 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje.

Osnovnu obuku prošlo je 2.857 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinice civilne zaštite za gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina i za zbrinjavanje ugroženih", saopštavaju iz MUP-a.

Podsećanja radi, Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi je, na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.

Najnovije vesti