Dan primirja: Sećanje na žrtvu koja je oživela srpsku državu (FOTO, VIDEO)

U najgorim epizodama stradanja srpskog naroda na prvim linijama fronta, stajale su najveće srpske vojskovođe, koje su hrabrile i vraćale moral klonuloj srpskoj vojsci.

Primorani na epopeju povlačenja, kasnije nazvanu Albanska golgota, na desetine hiljada srpskih vojnika večno je zaspalo u albanskim snežnim planinama.

I u ovakvim uslovima nije umrla srpska vera i jaka želja za povratak u Srbiju, u zemlju gde su u tada najstrašnijim mukama „živi zavideli mrtvima“ - izjavio je predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković, govoreći u nedelju u Vranju povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

On je rekao da se ne sme zaboraviti da je 1915. godine Srbija nazivana "zemljom smrti", da su oblasti u kojima su se vodile bitke bile razorene i popaljene.

- Poput feniksa iz pepela ustala je srpska vojska i založila život za vaskrs srpske države.

Danas, dok simbolično na reveru nosimo cvet Natalijine ramonde, setimo se kolika je pre 100 godina velika žrtva podneta da bi srpska država oživela - istakao je Tričković.

Vence i cveće na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora 1915 – 1918. godine položile su lokalne delegacije.

Srbija, iako je bila među pobednicama, pretrpela je velike posledice krvave pobede u Velikom ratu.

Prema podacima sa Konferencije mira u Parizu, izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto ukupnog stanovništva prema popisu iz 1914. godine.

Najnovije vesti