Dan primirja: Kroz albanske gudure i Plavu grobnicu ispisivale su se legende FOTO/VIDEO

U Vranju je, kraj Spomenika žrtvama bugarskog okupatora od 1915 - 1918, svečano obeležen 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković kazao je da je "nemoguće govoriti o Prvom svetskom ratu, a ne spomenuti veličinu žrtve i doprinos koji je mali narod sa Balkana pružio za njegovo okončanje".

- Dan primirja je prilika da iznova odamo počast slavnoj srpskoj vojsci, golobradim mladićima čija nas je ljubav prema zemlji održala u trenucima golgote i izgnanstva.

U vremenu koje je rušilo slobodu, suverenitet i ljudsko dostojanstvo, kroz pobede i poraze, kroz albanske gudure i plavu grobnicu ispisivali su legende, one koje i dan danas izazivaju poštovanje - rekao je Tričković.

Tričković je dodao da je "vaskrs Srbije u Prvom svetskom ratu pokazao svetu da prava snaga našeg naroda leži u nepobitnoj volji da njegovi predstavnici budu svoji na svome i u veri da jedino mir može biti opšte dobro".

- Ako kao društvo težimo miru, moramo da pokažemo narodno jedinstvo.

Pred novim izazovima vremena samo jedinstveni možemo da odolimo iskušenjima i očuvamo nacionalni identitet i teritorijalnu nezavisnost.

Veća solidarnost među nama gradi državni kontinuitet, gradi prosperitet - istakao je Tričković.

Na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora, vence i cveće položili su gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici javnog života, Vojske Srbije, Policijske uprave, BIA, gradske opštine Vranjska Banja, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, SUBNOR-a itd.

Svečanost su svojim nastupom uveličali hor Muzičke škole Stevan Mokranjac i učenik Gimnazije Dušan Tomić koji je kazivao reči iz govora Kralja Petra Prvog i pesme "Na braniku otadžbine".

Prema zvaničnim podacima, Srbija je u Velikom ratu izgubila 1.250.000 ljudi, odnosno skoro 30 odsto od celokupnog broja stanovnika prema popisu iz 1914. godine.

Najnovije vesti