Dan pobede nad fašizmom: Vranjski borci hrabro branili ovaj deo okupirane države

I danas, kao i svih posleratnih godina, Dan pobede nad fašizmom obeležavamo kao istorijski važan jer je fašistička Nemačka, nakon petogodišnjih ratnih razaranja, kapitulirala.

Ondašnja Jugoslavija dala je značajan doprinos pobedi nad fašizmom, a borci iz vranjskog kraja hrabro su branili ovaj deo okupirane zemlje - rekao je u četvrtak predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a u Vranju Stojan Mladenović, govoreći na komemorativnom skupu kraj spomenika palim borcima u borbi protiv fašizma u selu Tibužde nadomak Vranja.

Grad Vranje i SUBNOR obeležili su u četvrtak 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

Mladenović je tom prilikom podsetio ko su bili organizatori oružanog otpora u našem kraju, kao i koliko je bilo žrtava u borbi za slobodu.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da Grad slavi jedan od najznačajnijih praznika u svetskom kalendaru istorije.

- Slavimo praznik čovečanstva, slavimo nasleđe slobode.

Deveti maj obavezuje nas na zahvalnost svim žrtvama i borcima protiv fašističke represije.

Naša je moralna obaveza da se dostojanstveno sećamo znanih i neznanih heroja ovog kraja - istakao je Milenković.

Kraj spomen obeležja vence i cveće položili su predstavnici Grada Vranja, Pčinjskog okruga, gradske opštine Vranjska Banja, vojske, policije, BIA, boraca opštine Brod iz Republike Srpske, kao i brojnih ustanova.

Palim borcima u borbi protiv fašizma odata je pošta počasnim plotunom, a prigodan recital za ovu priliku priredili su učenici OŠ Bora Stanković u Tibuždu.

Najnovije vesti