Dan nauke i inovacija u Vranju: I veštačka inteligencija jedna od tema

Pedagoški fakultet u Vranju je primer dobre prakse kako treba organizovati studijske programe na jednoj visokoškolskoj ustanovi, izjavio je u Vranju Miroslav Trajanović, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

On je, pozdravljajući učesnike devetog Dana nauke i inovacija u Vranju, govorio i o značaju razvoja veštačke inteligencije, izradi strategije u ovoj oblasti i prezentovao aktivnosti, fondove i ciljeve resornog ministarstva.

Dragana Stanojević, dekanica Pedagoškog fakulteta, izrazila je zadovoljstvo što je ovoj visokoobrazovnoj ustanovi pripala čast da uz podršku grada i niškog univerziteta bude domaćin ovog skupa.

"Imamo priliku da se studentima, srednjoškolcima, preduzetnicima i svim zainteresovanim građanima predstavimo značajne projekte i dostupne fondove u ovoj oblasti.

S druge strane, Pedagoški fakultet, kao jedina matična akademska visokoškolska institucija u Pčinjskom okrugu, ima priliku da se afirmiše kao ustanova značajnih naučno – istraživačkih potencijala u svim oblastima nauke i umetnosti", rekla je Stanojević.

Predstavnici Fonda za inovacionu delatnost, Fonda za nauku i Centra za promociju nauke predstavili su sve aktuelne teme u oblasti nauke i inovacija kroz dinamičan sadržaj.

Održana je panel diskusija o temi Industrija 4.0.

Dan nauke i inovacija u Vranju, osim profesora fakulteta, studenata i privrednika, okupio je predstavnike lokalne samouprave, resornog ministarstva i Univerziteta u Nišu, pod čijim je okriljem Pedagoški fakultet u Vranju.

Jović: Novo poglavlje razvoja nauke

Predsednica Skupštine grada Vranja Zorica Jović podsetila je, obraćajući se skupu, na potpisan sporazum o izgradnji Trening centra u Vranju, koji je, prema njenim rečima, vredan 3,4 miliona evra.

"Uvođenjem GIS sistema u rad lokalne samouprave kreirali smo efikasan alat za promociju i upravljanje razvojne politike, obezbeđenjem kvalitetnog skupa informacije o bilo kom segmentu delatnosti u nadležnosti lokalne samouprave, a koje su dostupne na klik. Putem projekta Smart učionica, kojeg je realizovala Kancelarija za mlade, sproveli smo obuke za programiranje i kreiranje softvera, rukovodeći se činjenicom da je IT sektor oblast u koju što više treba uključivati mlade. Izgradnjom Obrazovno naučnog centra Rista Stajić - Ćoška, otvorićemo novo poglavlje razvoja naučne kulture, naučne pismenosti i obrazovanja", rekla je Jović.

Ona je podsetila da je grad Vranje dobitnik posebnog priznanja za status visoko razvijene lokalne samouprave u oblasti digitalizacije.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...