Dan i krsna slava 4. brigade: Za život u miru i slobodi, u svojoj državi FOTO/VIDEO

Četvrta brigada Kopnene vojske u Vranju prigodnom svečanošću obeležila je u utorak Dan brigade i proslavila krsnu slavu Sveti Atanasije Veliki.

Svečanost je uveličao komandant Kopnene vojske, general potpukovnik Milosav Simović, koji je svim Vranjancima i svim građanima Pčinjskog okruga, te pripadnicima Četvrte brigade čestitao današnji praznik.

Komandat Četvrte brigade KoV, brigadni general Novica Petrović, podsetio je u svom obraćanju da je na današnji dan Vranje oslobođeno od Otomanske imperije, posle viševekovnog ropstva.

"Iza nas su dva balkanska rata, dva svetska rata, ratovi devedesetih i NATO agresija, i sve to u samo jednom, dvadesetom veku, veku stradanja našeg naroda.

A pred nama je borba neprestana da sačuvamo našu državu, da ne brukamo slavne pretke, da njihova žrtva ne bude zaludna, da buduće generacije žive u miru i slobodi, u svojoj državi.

Zato sa ponosom čuvamo uspomenu na sve jedinice sa ovih prostora, koje su učestvovale u istorijskim događajima sa kraja 19. veka.

Svima dugujemo zahvalnost za ono što su dali svom narodu i svojoj otadžbini, našoj Srbiji", rekao je Petrović.

Obraćajući se pripadnicima brigade, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je da je Četvrta bigada formirana pre šesnaest godina, te da je "vrlo brzo postala prepoznatljiva po vrhunskoj obučenosti i profesionalnosti".

"Srbija ima vojsku koja je danas jedna od najmoćnijih u regionu.

Nju čine pripadnici, koji su dostojni potomci naših slavnih ratnika i vojskovođa.

Ona je sposobna da odgovori svakom teškom i složenom zadatku, kako bi bio sačuvan mir.

Odgovornost pripadnika Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije je još veća, ali znamo da ćete, kao i do sada, uspešno obaviti svaki zadatak.

Ono što treba uvek da imate na umu jeste da će Vranje i Vranjanci biti uz vas, jer nas spaja ljubav prema državi u kojoj živimo", poručio je Milenković.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović u utorak je zaslužnim pojedincima i timovima 4. brigade uručio odlikovanja i priznanja.

Dan Četvrte brigade KoV obeležava se u spomen na 31. januar 1878. godine, kada je srpska vojska oslobodila Vranje od Turaka.

Najnovije vesti