Dan Gradske biblioteke: Otvorena izložba o stvaranju Novog Beograda FOTO

Otvaranjem izložbe „Novi grad! Ko će još da živi na ovom pesku“, autora Dragana Miloševića, istoričara i višeg bibliotekara u Narodnoj biblioteci Srbije, počelo je obeležavanje 144. godišnjice rada Javne biblioteke Bora Stanković u Vranju.

Direktor Zoran Najdić naglasio je da se ovog puta Dan ustanove obeležava izložbom za koju je podrška stigla iz Narodne biblioteke Srbije.

"Postavka tematizuje jedan izuzetan period u izgradnji naše zemlje i u Beogradu je privukla izuzetnu pažnju, tim pre jer se ove godine obeležava 75 godina od početka izgradnje Novog Beograda, te je tema i sa društvenog aspekta veoma zanimljiva'', rekao je Najdić i najavio književna druženja koja će se od utorka uveče do 22. juna odvijati u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića.

Autor izložbe Dragan Milošević kazao je da postavka ima za cilj "da podseti sa kakvim je oduševljenjem i trudom omladina gradila posleratnu Jugoslaviju i Novi Beograd".

"Pred njima je bila močvara koja je danas najveća opština u Srbiji.

Na tematskim panoima predstavljen je život i rad omladinskih radnih brigada", kazao je Milošević.

Za postavku su korišćeni i kombinovani materijali iz fonda Narodne biblioteke Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Filmskih novosti, Radio Beograda, Doma kulture Studentski grad i privatnih zbirki.

Savić: Podrška grada misiji biblioteke

Čestitajući zaposlenima godišnjicu, gradska većnica za kulturu Izabela Savić istakla je značaj postojanja ove ustanove kulture.

"Javna biblioteka Bora Stanković je moderna i savremena ustanova kulture u kojoj se novim saznanjima napajaju Vranjanci svih uzrasta i generacija. Tome svakako doprinosi bogat knjižni fond i raznovrsnost sadržaja koji se nude. Zahvaljujući angažovanju zaposlenih, uz svesrdnu pomoć lokalne samouprave, vranjska biblioteka obogatila je i sadržaje, posebno formiranjem dva legata i Hilandarskog kutka, čime je stvoren ambijent u kome će korisnici moći da istražuju naše kulturno nasleđe. Lokalna samouprava će i u narednom periodu pružati svu neophodnu podršku i pomoć zaposlenima i rukovodstvu biblioteke da i u godinama koje dolaze nastave svoju misiju afirmisanja kulture čitanja, a sve u skladu sa potrebama svojih korisnika'', istakla je Savić.

Vranjanci će izložbu moći da razgledaju u prostoru vranjske Biblioteke narednih sedam dana.

Obeležavanje Dana Biblioteke nastaviće se u utorak uveče u Muzej kući Bore Stanković književnim programom o temi „Šta je to književnost i čemu to (uopšte) služi“.

Gost će biti Zoran Paunović, član akademije SANU, profesor engleske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, prevodilac i esejista.

Moderator razgovora je kritičar i filozof Ivan Milenković.

Početak je zakazan za 19 sati.

Najnovije vesti