Dan grada: Promovisana knjiga i otvorena izložba o Sarajevskom atentatu

Promocija knjige Sarajevski atentat – povratak dokumentima dr Miroslava Perišića, direktora Državnog arhiva Srbije, održana je u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, u okviru obeležavanja Dana grada i 146. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka.

Perišićeva knjiga bavi se periodom od 36 godina nakon oslobođenja Srbije od Turaka, Sarajevskim atentatom, kao povodom za Prvi svetski rat, i prilikama pre i posle atentata.

Osim uvodne studije, donosi i oko 400 stranica arhivske građe o Vidovdanskom atentatu, među kojima i kompletnu optužnicu i odbranu Gavrila Principa i drugova, rezultate istrage i presudu.

"Vrednost Perišićeve knjige proističe iz toga što je koncipirana problemski, pa se u njoj insistira na novom promišljanju uzroka, posledica i okolnosti atentata.

Drugi, ne manje važan kvalitet, jeste provera postojećih i potraga za novim istorijskim izvorima", rekli su govoreći na promociji mr Danijela Mrda, direktorka Državnog arhiva Bosne i Hercegovine, prof. dr Draga Mastilović, direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Aleksandar Kostović, zamenik načelnika opštine Istočno Sarajevo.

U istom prostoru u utorak je otvorena izložba Sarajevski atentat – istorijski kontekst u svetlu dokumenata arhiva Bosne i Hercegovine.

Postavka je, kao i knjiga, važna jer govori o slobodarskom duhu i idejama svih naših naroda na Balkanu.

Ona je i svedočanstvo o jednom veoma važnom istorijskom trenutku na prostoru Balkana, koji je oduvek bio na meti osvajača.

Zahvaljujući vešto odabranoj arhivskoj građi i foto-dokumentaciji izložba na pregledan i zanimljiv način osvetljava Sarajevski atentat, koji je Austrougarskoj monarhiji poslužio kao povod za otpočinjanje dugo priželjkivanog rata protiv Kraljevine Srbije, ali je prerastao u, do tada, neviđeni ratni sukob i razaranja na tlu Evrope", rekla je Danijela Mrda, autorka izložbe.

Izložba sadrži petnaest panoa veoma značajnih dokumenata.

Vranje je prvi grad u Srbiji u kojoj je predstavljena.

U ime domaćina, goste je pozdravio Saša Stamenković, direktor Istorijskog arhiva 31. januar u Vranju, organizator promocije i izložbe.

Ovi programi održani su pod pokroviteljastvom Grada Vranja.

Vranjanci će ovu značajnu postavku u Galeriji Narodnog muzeja moći da razgledaju do sredine februara.

Najnovije vesti