DAN GRADA Počast oslobodiocima: Položeni venci i cveće na Spomenik Čika Miti FOTO/VIDEO

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada od Turaka 1878. godine u petak je održana svečanost polaganja venaca i cveća na spomenik Čika Miti u neposrednoj blizini zgarde Gradske uprave.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kazao je na licu mesta da Vranje neće zaboraviti oslobodioce koji su izvojevali narodnu slobodu i nezavisnost.

- Obeležavanjem Dana grada slavimo dan pobede i slobode, kao nedovojivi deo slavne isstorije ovog kraja.

Večna straža Čika Mite podseća nas da je naša sloboda sazidana na temeljima moralnih načela i patriotskih vrednosti.

Zalaganje za blagostanje budućih naraštaja naš je zadatak, ali i obaveza.

Ostajemo posvećeni očuvanju mira i odlučni da naše savremenike i naslednike podsetimo da su zajedništvo i ponos glavne vrednosti nasleđa ljudi ovog kraja - rekao je Milenković evocirajući uspomene na dane oslobođenja grada.

Vranje su 31. januara 1878. godine oslobodile jedinice Šumadijskog korpusa i druge jedinice predvođene generalom Jovanom Belimarkovićem.

U naredbi trupama ostale su zapisane Belimarkovićeve reči: "Junaci moji, vi ste išli iz jedne pobede u drugu, veću i slavniju i najposle uveličali vaš rad pobedom pred Vranjem koja će ostati u istoriji ne samo Šumadijskog korpusa nego i cele srpske vojske, kao jedna od najsjajnijih, najslavnijih pobeda njenih".

Kraj spomenika oslobodiocima Vranja vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant 4. brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa sa saradnicima, državni sekretar Zoran Antić, gradova prijatelja Trebinja i Banja Luke, predstavnici državnih organa, ustanova, stranaka, udruženja građana i škola.

Proslava Dana grada nastavljena je u 12 časova u kasarni "Prvi pešadijski put Knjaza Miloša Velikog" biće održana vojna svečanost povodom Dan grada i Atanasija Velikog, krsne slave 4. brigade Kopnene vojske Srbije.

Svečana akademija i dodela priznanja "31. januar" povodom Dana grada od 19 sati u Pozorištu Bora Stanković biće održana Svečana akademija.

Za 21 sat, u Sportskoj hali u Vranju, planiran je koncert dr Neleta Karajlića i "Osiromašeni uranijum" benda.

Najnovije vesti