Dan državnosti u Vranju: Sretenje slobode i srpske države FOTO/VIDEO

Poštujući politiku nesvrstavanja Srbija danas ima prijatelje i na Istoku i na Zapadu, istakao je u utorak na svečanosti povodom Dana državnosti u Vranju predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

Govoreći pred velikim brojem zvanica kraj bareljefa Voždu Karađorđu u centru Vranja Tričković je naglasio da se na današnji dan "sećamo Sretenja 1804. godine i Prvog srpskog ustanka.

"Iako prvi ustanak protiv Osmanlija na Balkanu, on nije bio isključivo oslobodilačkog karaktera.

To je bio pokret za očuvanje osnovnih ljudskih prava i odbranu nacionalnog identiteta.

Pokret za spas srpske pravoslavne crkve i nacije, za spas zemlje ponosnih i hrabrih", potencirao je Tričković.

On je dodao da je Srbija na Sretenje 1804. godine "istupila na pozornicu istorije kao svetionik slobode, uzor drugim narodima okovanih ropstvom i beznađem".

"Nakon dugog i mukotrpnog puta ka slobodi, valjalo je urediti i mladu srpsku državu.

Novinar i diplomata Dimitrije Davidović piše jedan od najmodernijih i najliberalnijih ustava toga vremena, po uzoru na francuski i belgijski.

On je kasnije i potvrđen na Sretenjskoj skupštini 1835. godine.

U ono vreme kada u Americi i dalje postoji ropstvo, u maloj zemlji na Balkanu, najviši pravni akt podrazumeva podelu vlasti, osnovna prava i slobode građana, nezavisno sudstvo", rekao je Tričković.

On je potencirao da je Srbija danas "ekonomski jaka i finansijski stabilna zemlja".

Vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavniici vojske, policije, BIA, narodni poslanici javnog života, udruženja građana i osnovnih škola.

U pratećem programu nastupili su glumac Marko Nikolić, učenici Muzičke škole i Gimnazije Jovana Jovanović, Jovana Pavlović i Velina Stamenković.

Najnovije vesti