Dan Četvrte brigade: Pouzdana, jaka i visoko obučena jedinica FOTO

U kasarni "Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog" u Vranju u petak je održana svečanost povodom obeležavanja Dana Četvrte brigade Kopnene vojske - 31. januara.

Komandant brigade pukovnik Novica Petrović istakao je tom prigodom da je brigada u 2020. godini predano i vredno radila i da je ostvarila zapažene rezultate.

- To potvrđuje da Srbija i Vojska Srbije u nama imaju pouzdanu, jaku, visoko obučenu i osposobljenu jedinicu, spremnu da u svakom trenutku ispuni sve poverene zadatke u sve tri misije - zaštiti svoje države i svog naroda, doprinosu miru u svetu i pomoći stanovništvu kad god i gde god zatreba.

Time nastavljamo slobodarsku tradiciju ovog kraja, duge istorije ratovanja, da Vranje u miru slavi svoje junake.

One koji su na današnji dan 1878. godine, u sastavu Šumadijskog i Dobrovoljačkog korpusa i pod komandom generala Jovana Belimarkovića, oslobodili Vranje od Turaka - istakao je pukovnik Petrović.

Vojska Srbije, dodao je, pružila je podršku narodu u odbrani od infekcije COVID-19.

- Saradnja sa loklanim samoupravama Pčinjskog okruga i Gradom Vranjem bila je na veoma dobrom nivou, a najznačajnija aktivnost u protekloj godini je svakako izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, gde je podrška Grada Vranja u mnogome doprinela rešavanju stambenog pitanja pripadnika brigade - naglasio je komandant 4. brigade.

Na kraju svečanosti dodeljene su tzv. "stimulativne mere" najistaknutijim starešinama i vojnicima, uručene vojne značke "primeran oficir", "primeran podoficir", "primeran vojnik", "najbolja posada-posluga-tim" i značka "odličan strelac".

Dan 4. brigade – 31. januar, obeležava se u znak sećanja na oslobođenje Vranja od Turaka 1878. godine, a takođe je i dan kada se obeležava brigadna slava Sveti Atanasije Veliki koju je tada slavio slavni Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog, a danas tu tradiciju nastavlja 4. brigada Kopnene vojske.

Svečanosti su prisustvovali zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Vladeta Baltić, gradonačelnik Grada Vranja Slobodan Milenković i prethodni komandanti brigade.

Najnovije vesti