Daj pedalu raku: Ključ borbe protiv karcinoma u prevenciji

Ispred zgrade Gradske uprave u Vranju održana je manifestacija ,,Daj pedalu raku”, koja se organizuje širom Srbije u znak podrške ženama obolelim od karcinoma dojke.

Gradski većnik Aleksandar Stajić istakao ne u obraćanju učesnicima da je ovo druga godina zaredom kako grad Vranje učestvuje u akciji, kao i da je ovo "još jedan od načina podizanja svesti žena o značaju prevencije u borbi sa karcinomom".

"Ono što me posebno raduje je činjenica da se ove godine okupio veći broj građana i građaniki koji su došli da podrže ne samo akciju već i sve žene koje se bore sa ovom opakom bolešću.

Drago mi je da su se i neke od bivših jugoslovenskih republika, kao što su Slovenija, Hrvatska i Severna Makedonija priključile akciji koja je na ovaj način dobila regionalni karakter’’, rekao je Stajić.

Doktor Kosta Zdravković, načelnik Dnevne onkološke bolnice ZC Vranje, istakao je da borba protiv karcinoma "nije borba pojedinca već čitavog društva" i da svaki građanin "mora da da svoj doprinos merama prevencije".

"Iako je dnevna onkološka bolnica veoma lepo najavljena na ovom skupu, nema nas bez vas.

Vi ste ti koji morate da nas podržite u borbi prtotiv raka i da zajedno pomognemo svima kojima je pomoć potrebna.

Lokalna samouprava je dala veliki doprinos jer već četvrtu godinu zaredom zahvaljujući projektu zapošljavanja zdravstvenih radnika mi dobijamo nove ljude.

Ove godine dobili smo dva medicinska tehničara obučena za rad sa onkološkim pacijentima, što nam mnogo znači u radu’’, rekao je Zdravković.

On je naglasio i da kroz Dnevnu onkološku bolnicu prolaze pacijenti od 20 do 80 godina starosti, kao i da se ta granica, na žalost, sve više spušta.

"Mere prevencije su najbitnije.

Kada je bolest već tu i u početnoj fazi može i da se izleči.

Karcinom dojke je u 99 posto slučajeva izlečiva bolest.

Zbog toga vas molim da se stalno priča o prevenciji, a ne samo ovog jednog dana u godini’’, naglasio je dr Zdravković.

Gradski većnik Aleksandar Stajić i Borka Stefanović podizanjem zastave označili su početak biciklističke trke kojom je na simboličan način pružena podrška svim ženama koje sa bore sa karcinomom dojke.

Tačno u podne zastave su podignute u preko 30 gradova u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji Manifestaciju

"Daj pedalu raku 2021” organizuje Ženski centar ,,Milica” iz Vrnjačke Banje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut.

Najnovije vesti