Da li će biti problema sa davanjem imena ulicama u Bujanovcu

Oko 250 ulica u opštini Bujanovac trebalo bi da u narednom periodu po prvi put dobije imena po nalogu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, potvrdio je u izjavi za Betu predsednik opštinske Komisije za imenovanje ulica Seljami Mustafa.

Na osnovu obavezujućih instrukcija ministarstva u celoj Srbiji sprovodi se postupak imenovanja ulica u mestima gde do sada nisu imale imena.

Mustafa je izjavio da će najveći broj ulica prvi put dobiti imena u samom gradu Bujanovcu, njih 72, a zatim u Velikom Trnovcu gde nazive treba da dobije ukupno 55 ulica.

- Ove ulice nikada nisu imale imena, a adresa njihovih žitelja je bila B.B.

U opštini Bujanovac do sada je samo grad Bujanovac imao nazive ulica, dok u svim ostalim mestima naziva ulica nije bilo - kazao je Mustafa.

On je naveo da se lokalna samouprava u vezi sa izborom imena ulica konsultuje sa predsednicima mesnih zajednica koji su dobili zadatak da sa meštanima razgovaju o tom pitanju i dostave predloge za imena ulica u svojim mestima.

- Do sada još nijedan predlog nismo dobili od predstavnika mesnih zajednica.

Ne očekujem probleme oko predloga jer svi znaju da to treba da budu predlozi koji će biti prihvatljivi i za ministarstvo - rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima postoji "pozitivan spisak naziva ulica" koje je opštinskoj komisiji dostavilo resorno ministarstvo, sa imenima koja nisu sporna i za koja je sigurno da će biti prihvaćena.

- Dobili smo taj spisak, ali na njemu je od albanskih imena samo ime glumca Bekim Fehmiua.

Sigurno je da će Albanci za nazive ulica u mestima u kojima žive predlagati imena koja su vezana za albansku istoriju i kulturu - kazao je Mustafa.

Prema njegovim rečima kakve će nazive dobiti ulice u Bujanovcu, ali i svim okolnim mestima odlučivaće i opštinski Savet za međuetničke odnose koji o predlozima treba da da svoje mišljenje.

Takođe i Nacionalni savet Albanaca koji takvo pravo ima u opštinama gde je i albanski jezik u zvaničnoj upotrebi.

Najnovije vesti