Crta: Jeftino politikantstvo odlazeće premijerke

Vranja/Beograd - Jeftino je, ali i opasno politikantstvo pokušaj odlazeće premijerke Ane Brnabić, izveden u emisiji na TV Pink, da činjenično dokazanu netačnost biračkog spiska i jasan zahtev velikog dela domaće javnosti i međunarodne zajednice da se dovede u red evidencija birača u Srbiji, predstavi kao nekakav hir Raše Nedeljkova, programskog direktora Crte", saopšteno je iz ove organizacije.

"To je i zabrinjavajući znak da država i dalje odbija da prizna da postoji problem, ogroman i očigledan, problem koji je, nažalost, u znatnoj meri država sama i stvorila.

Posmatračka misija Crte je ustanovila da organizovane migracije birača i s njima povezane nezakonite manipulacije biračkim spiskom ne bi bile moguće bez direktnog saučesništva više državnih institucija.

Umesto da na odgovornost budu pozvani oni koji su podsticali, omogućavali i učestvovali u krivičnim delima i drugim protivzakonitim postupcima, visoka predstavnica vlasti etiketira jednog aktivistu organizacije posvećene javnom interesu, perfidno ga predstavljajući kao osobu koja iz ko zna kakvih bolesnih ili zlih pobuda želi uvid u lične podatke građana.

Ana Brnabić sasvim sigurno zna ili bi, s obzirom na poziciju koju zauzima, morala da zna da postoji više načina da se omogući viši nivo kontrole javnosti nad biračkim spiskom i da nijedan od njih ne podrazumeva vršljanje Raše Nedeljkova ili bilo kog drugog neovlašćenog pojedinca po podacima o ličnosti građana. Ona, ipak, bira da javnost truje neistinama i govorom mržnje – između ostalog i formulacijom nvo fašizam, koje se ni osuđeni ratni zločinci iz 1990-ih ne bi postideli.

Podsećamo još jednom javnost da bez tačnog i pouzdanog biračkog spiska izbori ne mogu da odražavaju volju građana. Bez poverenja javnosti u zvaničnu evidenciju birača ne može biti ni poverenja u integritet izbora", piše u saopštenju Crte.

Najnovije vesti