Crkveni odbor Bujanovac: Ne možemo da dišemo od pepela

Vranje - Crkveni odbor u Bujanovcu apelovao je na lokalnu vlast da reši dugogodišnji problem velikih količina "neke vrste pepela", koji, kako kažu, "otežava disanje, a potiče iz asfaltne baze na putu ka Vranju", pišu Bujanovačke.

Asfaltna baza se nalazi na starom putu ka Vranju, nedaleko od gradske crkve, a u vlasništu je kompanije iz Preševa.

Iz Crkvenog odbora navode da "trovanje traje godinama" i da je "pored nesnosnog smrada, primetna velika količina neke vrste pepela u vazduhu, koji otežava disanje, a na krovovima i automobilima su naslage koje potvrđuju i ukazuju na opasnost“.

Oni najavljuju proteste građana i blokadu puta "ukoliko se nadležni ogluše o ovaj apel".

Bujanovačke navode da su građani "bezuspešno nastojali da u opštinskoj inspekciji saznaju da li se sprovode bilo kakve kontrole" ovog postrojenja i kada je to činjeno, ako jeste.

Načelnik Službe za inspekcijske poslove Metin Ramizi rekao je da asfaltna baza nije u nadležnosti službe kojom rukovodi, već u oblasti rada inspektora za zaštitu životne sredine Agima Halitija, koji nije odgovarao na poruke.

Tokom procesa proizvodnje asfalta u vazduh se oslobađaju, na godišnjem nivou, milioni kilograma hemikalija, od kojih su mnoge, navodno, toksične, pa i kancerogene.

Najnovije vesti