COVID-19: Prvo doniranje krvne plazme u Vranju u petak

Prvih dvadeset Vranjanaca koji su preležali koronu u petak će u Službi za snabdevanje krvlju i krvnim produktima dati krvnu plazmu koja se pokazala vrlo delotvorna u lečenju pacijenata obolelih od virusa COVID 19, piše portal VOM.

Načelnica ove službe u Vranju Vesna Stojanović potencirala je da sada u Vranju postoji banka krvi, te da se građani mogu javiti ukoliko žele da budu donatori.

- Građani koji su preležali koronu mogu da se jave, mi ćemo uraditi analizu krvi koja je svojevrsna trijaža potencijalnih dobrovoljnih davalaca da bi niški zavod dalje sproveo postupak prikupljanja plazme – rekla je doktorka Stojanović.

Potencijalni davaoci plazme treba da imaju potvrđenu dijagnozu COVID-19 (pozitivan PCR rezultat nazofaringealnog brisa).

Potrebno je da je prošlo 14 dana od prestanka simptoma (potpunog oporavka) ili da imaju pozitivan rezultat serološkog testa na IGG antitela.

Moraju ispunjavati opšte kriterijume za selekciju davalaca plazme, što znači da su uzrasta od 18 do 60 godina i da nemaju hronične bolesti.

Doniranje plazme se obavlja afereznom procedurom – plazmaferezom – pomoću aparata separatora krvnih ćelija i plazme.

U toku procedure iz krvi davaoca se prikuplja samo određena količina plazme, a ostali sastojci krvi se vraćaju davaocu kroz isto mesto venepunkcije.

Procedura traje oko četrdeset do šezedeset minuta.

Akciju će sprovesti ekipe Zavoda za transfuziju krvi u Nišu.

Najnovije vesti