Cesid: Prvi rezultati izbora sat i po nakon zatvaranja birališta

Vranje - Ivo Čolović iz Cesida najavio je da ta organizacija u nedelju posmatra izbore u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, na 550 biračkih mesta, na osnovu koje će napraviti projekciju rezultata, sat do sat i po vremena od momenta zatvaranja biračkih mesta.

Čolović je za RTS kazao da, kao i svake godine, Cesid radi PPVT tzv. tehniku posmatranja izbora, odnosno posmatranje izbor na reprezentativnom uzorku biračkih mesta, na osnovu kojih se pravi projekcija rezultata.

"Tako da i ove godine nastavljamo sa tom praksom, samo što je malo izmenjenjeno, jer smo do sada uglavnom to radili na parlamentarnim izborima i beogradskim, a sada to radimo i u tri najveće grada u Srbiji.

Izbori će biti interesantni svakako u celoj zemlji, ali resursi nisu dovoljno veliki da bi se pokrila svih devedesetak opština u kojim se izbori rade.

To je skoro nemoguće za jednu organizaciju kao što je naša, tako da smo se odlučili za tri najveća grada" naveo je Čolović.

On je rekao i da kolege koje se bave posmatranjem izbora zajedno sa Cesidom, imaju tim od 1.500 posmatrača, koji će u nedelju obilaziti biračka mesta, pratiti regularnost glasanja, dodajući da će i kolege iz inostranstva kojima su, kako navodi, ovi izbori svakako zanimljivi.

Govoreći o terminima kada će se saopštavati izlaznost, Čolović kaže da će u pet termina praviti presek izlaznosti, počevši od devet sati ujutro kada će praviti prvi presek.

"Sa nekim preliminarnim nalazima izlaznosti ćemo se pojaviti oko 9.30, pa ćemo zatim to ponoviti u 11 časova, 14, 17 i 19 časova.

Sve do zatvaranja biračkih mesta pratimo izlaznost, da bismo posle 20 časova izašli sa procenom izlaznosti i procenom rezultata, zavisno od toga koliko se brzo budu brojali glasovi.

Mislim da ćemo posle 21 čas da izađemo sa nekim prvim rezultatima izbora u jednom od ova tri grada, ne znam tačno u kom, ali možda u Nišu", zaključio je Čolović.

Najnovije vesti