Cena prevoza idu gore za 10 do 15 odsto

Vranje/Beograd - Zbog rasta cena goriva, ali i razlike u politici akciza imeđu Srbije i Evropske unije (EU), prevoznici najavljuju da će u borbi sa aktuelnom ekonomskom situacijom cene prevoza rasti od 10 do 15 odsto, piše portal Biznis.rs.

Budući da se u Srbiji dešavaju poremećaji uzrokovani rastom cene energenata koji u najvećoj meri diktira rusko-ukrajinski rat, direktor poslovnog Udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport Goran Aleksić rekao je da se radi o problemu koji se u ekonomskom smislu preliva i na Srbiju i da je neophodno da se reaguje na neki način kako bi prevoznici opstali.

"Rast cena energenata je ozbiljan problem za privredu, odnosno za proizvodne sisteme koji koriste usluge transporta, a pokazalo se u vreme korona krize da je transport suština, odnosno temelj svakog života – dolazak ili odlazak na posao, u školu, prevoz privrednih sirovina, gotovih proizvoda", istakao je Aleksić.

On je ukazao da su troškovi transporta zapravo sastavni deo cena krajnjih proizvoda, odnosno usluga, naročito ako se ima u vidu da se transport mnogo puta javlja u procesu koji nazivamo – od njive do trpeze.

Kao glavni aktuelni razlog za rast cene transporta Aleksić navodi poskupljenje goriva, ali i činjenicu da se politika oporezivanja prevoznika u Srbiji i EU drastično razlikuje, pri čemu EU daje određene povlastice svojim kompanijama.

U tom smislu, on podseća da prevoznici četiri godine od Vlade Srbije traže da postupi u skladu sa evropskim propisima, odnosno da smanji akcize.

"Akciza u EU je 39 dinara po litru goriva, a u Srbiji više od 50 dinara.

Kada bi se i kod nas smanjila akciza to bi nam olakšalo poslovanje", naglašava naš sagovornik, dodajući da su cene goriva otprilike izjednačene sa EU, ali ne i visina akcize.

Ipak, budući da ovi zahtevi nisu ispunjeni, Aleksić kaže da je naša transportna privreda nekonkurentna na evropskom nivou, budući da su cene morale da budu prilično visoke kako bi se pokrili troškovi, a prevoznici rade sa vrlo malom zaradom ili na ivici gubitka.

"To se vidi i po kvalitetu autobusa ako izađete iz Beograda“, kaže on.

Tome dodaje i da su sada, zbog naglog rasta cena goriva, mnoge evropske države ukinule akcizu za legalne prevoznike koji zadovoljavaju niz neophodnih kriterijuma.

"Međutim, to kod nas nije slučaj i mi nemamo drugo rešenje za izlaz iz negativnog poslovanja, već da korigujemo cene za 10 do 15 odsto.

To može da pokrije troškove i da prevaziđe velike gubitke u teškim uslovima", rekao je Aleksić.

Budući da je kod nas velika konkurencija u javnom prevozu ljudi i robe, on ocenjuje da ovim poskupljenjem neće doći do velikog profita, ali su se brojni prevoznici već odlučili ili se spremaju na ovaj korak.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Blagi rast korona brojki u okrugu »

Petnaest osoba od 163 testirane bile su pozitivne na koronavirus u Pčinjskom okrugu za dan, pokazuju poslednji podaci Gr...