Bulatović i Mitrović nula minuta za govornicom, Hasani i Tončev simbolično

Platforma baze podataka mojposlanik.rs, koja prati angažman i rad narodnih poslanika sa juga države u Narodnoj skupštini Srbije, izvestila je da su Slaviša Bulatović i Nenad Mitrović, poslanici Srpske napredne stranke (SNS) iz Vranja i Bujanovca, bili među najneaktivnijima u ovoj godini.

Zapravo, obojica nisu imali nijedno javljanje, niti obraćanje sa skupštinske govornice.

Fatmir Hasani, poslanik PDD-a iz Bujanovca, javio se dva puta, a Novica Tončev iz Surdulice pet puta.

S druge strane, najaktivniji je sa 46 javljanja bio Nikola Savić iz Niša.

On je uglavnom govorio o amandmanima (33 puta), imao je 1 repliku i 12 puta je govorio o aktima, ali nije postavio nijedno poslaničko pitanje.

- Poražavajuća je činjenica da je 6 poslanika sa juga Srbije ostalo nemo tokom prvih šest meseci rada parlamenta u 2019. godini, što čini skoro 30 odsto poslanika sa juga.

I dok neki imaju opravdanja jer njihove stranke bojkotuju sednice skupštine, pitanje je zašto su poslanici vladajuće većine koji su prisustvovali sednicama ostali bez reči za govornicom - navode sa portala mojposlanik.rs.

Poslanica Ivana Dinić (Niš), dodaju sa ovog portala, "nastavlja da bude jedna od najmanje aktivnih poslanika sa juga Srbije".

- Od decembra 2016. godine, kada joj je potvrđen mandat do poslednjeg dana juna 2019, imala je ukupno 11 obraćanja.

Poslanik Slaviša Bulatović iz Vranja koji je u maju 2018. godine bio najaktivniji poslanik sa juga sada je ostao nem tokom prvih šest meseci 2019.

U parlamentu nismo čuli ni glas poslanika Nenada Mitrovića, Gorana Ćirića i Dušana Milisavljevića, kao ni Radmila Kostića.

Samo korak ispred njih su poslanica Olivera Pešić sa jednim obraćanjem, Hadži Milorad Stošić i Dalibor Radičević sa takođe po jednim obraćanjem, te Žarko Bogatinović sa 2 - navodi se u tekstu portala mojposlanik.rs.

Prema registru Agencije za borbu protiv korupcije o prijavljenim prihodima Slaviša Bulatović u parlamentu prihoduje mesečno 67.000 dinara, Mitrović iz Bujanovca 96.000 i 16.000 kao odbornik Skupštine Bujanovca, Hasani prema poslednjem podnetom izveštaju 106.000 i Novica Tončev 28.868 dinara kao poslanik, dok ostatak primanja dobija od SO Surdulica (mesečno oko 82.000 kao predsednik Skupštine opštine).

CILJ - UNAPREĐENJE KOMUNIKACIJE

Organizacija Proaktiv pokrenula je projekat Poverenje u parlament, čiji je deo portal mojposlanik.rs s ciljem da građanima Niša, Prokuplja, Vranja, Leskovca, Svrljiga, Aleksinca, Surdulice, Žitorađe i Bujanovca približi njihove narodne poslanike. Kao i da poslanicima pruži jasnu sliku, uvid i kontakt sa građanima i problemima koje oni imaju u svakodnevnom životu, a na koje oni svojim odlukama u Narodnoj Skupštini mogu da utiču. Glavni cilj projekta je unapređenje komunikacije između građana i izabranih narodnih poslanika, kroz jačanje uloge građana kao pojedinaca u procesu donošenja odluka.

Najnovije vesti