Bulatović čestitao Svetu Petku, naprednjaci slave svoju slavu

Svim građanima koji slave Svetu Petku Paraskevu i članovima Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju, narodni poslanik naprednjaka SLaviša Bulatović, u skladu sa ustanovljenom tradicijom, čestitao je praznik, "sa željom da ga provedu u zdravlju, miru i radosti"

- Uspeh, napredak i ciljeve kojima težimo možemo da ostvarimo samo uz uzajamno poštovanje i uvažavanje, a posebno negujući tradiciju i veru koju čuvamo kao zalog predaka.

Za dobrobit svakog pojedinačno i cele društvene zajednice pokažimo spremnost za dobre namere i odgovorne postupke posebno sada u vreme krsnih slava i lepih srpskih običaja.

Svi vernicima srećna slava - poručio je lider vranjskih naprednjaka u čestitiki koja je prosleđena lokalnim medijima.

Sveta Petka je i stranačka slava vranjskin naprednjaka.

SNS je u subotu proslavlja svetom arhijerejska liturgijom i rezanjem slavskog kolača u hramu Svete Trojice.

Slavska svečanost za zvanice nastavjena je u prostorijama GrO SNS Vranje, a za članove i simpatizere stranke u sali OKCE u Vranju.

Presecanjem slavskog kolača u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju i medicinske sestre i tehničari Zdravstvenog centra Vranje obeležili su Svetu Petku. Ove godine domaćin slave je Infektivno odeljenje Opšte bolnice.

Srpska pravoslavna crkva i vernici u petak obeležavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi.

Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana i slavljena svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih.

Vernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu, posebno na današnji dan, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Smatra se da je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija.

Sveta Petka je rođena u gradu Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji krajem 10. veka, poticala je iz imućne i pobožne porodice.

Zamonašila se posle smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a posle toga je provela godine u pustinji u postu, molitvi i usamljeničkom životu prema predanju, u snu joj se javio anđeo i uputio je u otadžbinu da širi veru Hristovu.

Njene mošti su prenošene mnogo puta, a na molbu kneginje Milice, počivale su i u Beogradu.

Danas se u kapeli Svete Petke nalazi samo njen mali prst.

Najnovije vesti