Bujanovac: Roditelji prvaka srpske nacionalnosti prete ispisom dece iz škole

Vranje/Bujanovac - Određeni, nepoznat broj roditelja prvaka, koji ima primedbe na sistem funkcionisanja mešovitih odeljenja u OŠ Branko Radičević u Bujanovcu, oglasio se otvorenim pismom javnosti sa napomenom da je "upućeno ministru prosvete i direktoru škole pod naslovom "Prava istina o zahtevima roditelja prvaka".

Pismo prenosimo u integralnoj verziji.

- Poštovani ministre i direktore, u OŠ Branko Radičević u Bujanovcu je 1. septembra krenulo ukupno 127 učenika raspoređenih u 5 odeljenja, od kojih 27 pripadaju srpskoj zajednici, a 100 romskoj zajednici, po našim saznanjima.

Učenici su delimično ravnopravno raspoređeni u tri mešovita odeljenja, niko od roditelja nije imao primedbe i nastava je tekla od početka školske godine bez bilo kakvih problema, a deca su se navikla na postojeći sastav i okruženje.

Imajući u vidu da je sastav učenika u ovoj školi takav da je ukupno 100 đaka romske nacionalnosti, a samo 27 srpske, socijalno ranjivu kategoriju đaka i društvenu manjinu čine upravo deca srpske nacionalnosti.

Međutim, u ovoj školi se već duže vreme pod pritiskom nevladinih organizacija zloupotrebljava termin diskriminacija i segregacija isključivo u korist i u ime romske zajednice, što nije predviđeno nijednim pravnim propisom Republike Srbije.

Istina je zapravo da su diskriminisana deca srpske nacionalnosti, koja su društvena manjina u ovoj školi u opštini Bujanovac.

Stoga vas molimo da primenite u potpunosti zakone i druge pravne propise Republike Srbije i da ne podležete pritiscima nevladinih organizacija koje rade po zakonima Belgije, a pre svega da imate u vidu da je članom 6. tač. 6. Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, kojim je regulisano da kvalitet obrazovanja čini i briga o osetljivim kategorijama učenika (u konkretnom slučaju zbog brojnosti to su srpska deca), u tački 7 okruženje za učenje (koje podrazumeva da ne postoje drastične jezičke i kulturološke barijere), u tački 9 ističe se saradnja sa roditeljima (a vi pridajete veći značaj saradnji sa nevladinim antisrpskim organizacijama nego sa roditeljima).

Takođe, ističemo i čl. 10 ovog zakona, koji govori o autonomiji škole, što podrazumeva da se nevladine organizacije ne mešaju u unutrašnje uređenje škole i formiranje odeljenja.

Posebno ističemo i pozivamo vas da primenite čl. 110 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji govori da se diskriminacijom ne smatraju posebne mere uvedene radi postizanja pune ravnopravnosti, zaštite i napretka lica, odnosno grupa lica koja se nalaze u nejednakom položaju.

Grupe koje su u nejednakom položaju su svakako srpska deca i ukoliko bi se preduzele mere ka postizanju pune ravnopravnosti to onda ne bi bila diskriminacija.

Dakle, jasno je da je zakon na strani dece, a ne nastavnog osoblja i zakon ne pominje poimenično nijednu nacionalnu zajednicu, kao što to neki žele da predstave.

Mi roditelji se zalažemo za ranopravan tretman sve dece, ne deleći ih po nacionalnosti ili drugim ličnim svojstvima, mi se zalažemo za mešovita odeljenja koja bi činila podjednak broj srpske i romske dece, a odeljenja u kojima su u ogromnoj većini romska deca, a pojedina srpska deca služe samo kao dekor, to nije nikakva ravopravnost i to nisu mešovita odeljenja.

S obzirom da su roditelji juče došli do saznanja da ste vi kao škola i ministarstvo doneli odluku da se rasformiraju već postojeća odeljenja i da se formiraju drugačija po meri nevladinih organizacija, smatramo da je to kršenje osnovnih prava dece i diskriminacija srpske dece, što će dovesti do osipanja učenika srpske nacionalnosti i ispisa iz ove škole i napuštanja obrazovanja.

Deca su od juče, i srpska i romska, u postojećim odeljenjima gde sada stvari normalno funkcionišu, pod psihološkim stresom što može da ugrozi njihov psihološki razvoj i obrazovanje.

Roditelji kao dokaz mogu priložiti uverenje lekara da su deca pretrpela stres, što je osnova za podnošenje krivičnih prijava, prijava za diskriminaciju i pojedinačnih tužbi od strane svih roditelja, jer su na žalost roditelji, zbog nerazumevanja ministarstva i pogrešne primene zakona u korist jedne zajednice, a na štetu druge, primorani da svoja prava zatraže kod pravosudnih organa.

Neverovatno je da ne vodite računa o pedagoškim i psihološkim razlozima, već samo političkim.

Postavljamo vam pitanje, šta ako se sva srpska deca ispišu iz ove škole i ostanu samo romska odeljenja, da li ćete i tada da smatrate da su Romi diskriminisani, šta ako ostane samo 5 đaka, da li ćete i tih 5 đaka, samo zato što su Srbi, da ih po jednog rasporedite u 5 odeljenja i da li će nevladine organizacije biti tada zadovoljne.

Ovakvim pristupom nesumnjivo idemo ka ovom rezultatu.

Smatramo da romska deca nikako nisu ugrožena ovakvim formiranjem odeljenja, bila bi ugrožena ako bi im se uskratilo obrazovanje ili jednaki uslovi za učenje, ali ne na ovakav način.

Kao dokaz ovih tvrdnji, evo mi roditelji srpske dece spremni smo da na isti način i mi budemo ugroženi, evo formirajte čisto srpsko odeljenje.

Inače, da napomenemo da sada i roditelji romske dece ne žele rasformiranje odeljenja, pa da li će nadležno ministarstvo i škola ići protiv svih roditelja da bi se udovoljile nevladine organizacije.

Upozoravamo Vas da ćemo podneti prijave za diskriminaciju đaka prvaka u odnosu na drugu decu, kao i u odnosu na decu koja nastavu pohađaju na albanskom jeziku.

Takođe vas upozoravamo da smo za dobrobit svoje dece spremni da o vašem nepostupanju po zakonima Srbije obavestimo predsednika Republike Srbije, kao i javnost putem medija, jer ovakvim svojim postupcima vi direktno kao resorno ministarstvo podstičete iseljavanje Srba sa ovog područja, a što je u suprotnosti sa predsednikovim zalaganjima, koja je više puta ponovio i prilikom posete Bujanovcu, a i u javnim istupima.

Nemojte da imate sumnju da ćemo se svim sredstvima boriti za našu decu, uključujući i bojkot nastave i protest roditelja i ostale rodbine ispred škole.

Ujedno, ovaj dopis smatrajte i zahtevom roditelja đaka prvaka da svoju decu ispišu iz ove škole ukoliko dođe do promene trenutnog sastava odeljenja, a naša zalaganja ne urode plodom i naši zahtevi ne naiđu na razumevanje države Srbije - kaže se u dopisu koji je potpisan sa "roditelji".

NALOG MINISTARSTVA

U OŠ Branko Radičević "sva odeljenja prvog razreda moraju da budu mešovita, odnosno sastavljena od đaka iz srpske i romske zajednice", naloženo je rukovodstvu škole na sastanku u Ministarstvu prosvete u ponedeljak. Prethodno je, kako piše portal Bujanovačke, nevladina organizacija Evropski centar Roma AISBL od Višeg suda u Vranju zatražila da privremenom merom "spreči segregaciju i zabrani odeljenja prvog razreda sa isključivo romskom decom", a formirana su dva od početka školske godine.

- Na sastanku u ministarstvu nam je ukazano da sva odeljenja moraju da budu mešovita, o čemu sam izvestio nastavničko veće na vanrednoj sednici, a sada smo u fazi pronalaženja načina da to sprovedemo - citiraju Bujanovačke izjavu direktora škole Nenada Tasića.

Najnovije vesti

Vladimir Pištalo. Foto Vranje News Vladimiru Pištalu Borina nagrada »

Vladimir Pištalo je prošle i ove godine dva puta bio gost Vranja.Najpre u okviru vlastite književne večeri u sklopu Knji...