Bujanovac posle Vučića: Za pokretanje Jugokopa potrebno pola miliona evra

Pokretanje proizvodnje u klanici Jugookop, obećanje predsednika Aleksandar Vučić prilikom posete Bujanovcu, dalo bi značajan podstrek razvoju stočarstva, a samim tim i celokupnom prosperitetu bujanovačke opštine, izjavio je Miodrag Milković, direktor ovdašnje Veterinarske stanice, najveći zagovornik pokretanja ove firme koja je duže od deset godina u stečaju.

Milković je u izjavi za Bujanovačke kazao da bi se takva investicija "višestruko isplatila, imajući u vidu da se 70 odsto stanovnika opština Bujanovac i Preševo bavi stočarstvom".

- S obzirom na to da zbog izmena zakona sada nema pravnih prepreka za preuzimanje, potrebno je da država ili lokalna samouprava subvencionišu potencijalnog stranog ili domaćeg investitora koji bi preuzeo klanicu i za početak uposlio oko 30 radnika - rekao je Milković.

Za pokretanje Jugokoopa neophodno je, po njegovim procenama, oko pola miliona evra, jer su "pogoni gotovo potpuno ruinirani i pokradeni".

Ipak, kako je naglasio, neposredna blizina drumskog i železničkog Koridora 10 i obučena radna snaga predstavljaju ogromnu prednost, jer se veliki broj sličnih klanica suočava sa deficitom ovakvih radnika, ali i postojeće 4 hladnjače, kapaciteta 120 vagona, kao i toranj sa bazenom.

- Jugokoop je do 2000. godine bio izvozna klanica u kojoj se klalo oko 150.000 jagnjadi godišnje sa juga Srbije i Kosova i Metohije, i izvozilo na tržišta Evropske unije i Bliskog istoka.

Kapacitet je 100 junadi dnevno.

Naravno, takve cifre su u ovom trenutku nedostižne, ali je podmirivanje potreba Pčinjskog okruga potpuno realna projekcija - kaže Milković.

Bujanovačkim stočarima sa oko 3.000 tovnih grla klanica bi omogućila siguran plasman, ali bi se sprečio i gubitak subvencija od gotovo 400.000 evra, s obzirom da država sa 130 evra subvencioniše svako grlo.

- Oni su sada prinuđeni da na crno prodaju živu stoku i to je jedino kupcima sa Kosova i Metohije.

Tako gubi uzgajivač, zbog znatno niže cene koju dobije, a gubi i država - istakao je Milković.

On je izneo i procenu da bi na samom startu broj od 10.000 junadi i 30.000 jagnjadi godišnje bio realan cilj, dok bi sam početak rada klanice motivisao stočare da uvećavaju broj grla.

- Propadanje Jugokoopa, odnosno nemogućnost plasmana je direktan uzrok drastičnog smanjenja stočnog fonda na ovim prostorima.

Sa 26.000 goveda u opštini Bujanovac 2000. godine, spali smo na trenutnih 12.000, od 35.000 ovaca imamo 8.000 - naglašava Milković i dodaje da je sada trenutak, zbog pogodnosti izvoza mesa u Tursku i povećanja cena mesa, da se otvori klanica.

Devastacija poljoprivrede i stočarstva, kako kaže, počela je posle 2000. godine kada se procenilo, ispostaviće se pogrešno, da Srbija treba da se okrene uslužnim delatnostima, a ne proizvodnji.

- 10.000 tona potencijalnog izvoza u Tursku i dozvola za izvoz 9.000 tona mesa u Evropsku uniju, garantuju izvesnost uzgajivačima i apsolutno sam siguran da je sada pravo vreme da se poveća stočni fond - podvukao je Milković.

Na pitanje zbog čega do sada nije došlo do pokretanja klanice i da li očekuje da Vučićeva poseta bude od presudnog značaja po ovom pitanju, Milković apostrofira ulogu lokalne samouprave.

- Opština Bujanovac je potrošila gotovo 60 miliona dinara za 4 godine finansirajući stručnu praksu, tim novcem je mogla biti pokrenuta klanica.

Odbijali su svaku raspravu po ovoj temi što govori o nezainteresovanosti lokalne samouprave, ali oni svakako nisu glavni krivci.

Nadam se da će, nakon posete Vučića, država inicirati pokretanje klanice - zaključio je Milković.

Najnovije vesti