Bujanovac: Održana javna rasprava o budžetu, opozicija je nazvala farsom

Javna rasprava o budžetu opštine Bujanovac za narednu godinu održana je u četvrtak na odeljenju Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, a u gotovo praznom amfiteatru o načinu raspodele projektovanu 1,06 milijardu dinara upoznati su uglavnom članovi opštinske administracije, nekoliko direktora škola i učenici Srednje škole Sezai Suroi.

Organizovanjem i ove javne rasprave o budžetu opštinska vlast je još jednom ispunila formu, ali suštinske rasprave o načinu trošenja narodnih para nije bilo, pre svega zbog izostanka predstavnika opozicije, ali i građana u raspravi.

Prošle godine je javna rasprava bila zakazana na dan slave Svetog Nikole, i to u večernjim satima, što je opozicija oličena u Srpskoj naprednoj stranci okarakterisala kao "nameru vlasti da spreči debatu".

Tada su njeni članovi, predvođeni odbornikom Nenadom Zafirovićem, demonstrativno napustili skup na samom početku.

Govoreći o projektovanom budžetu za 2019, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je rekao da je „realan i da pokriva najveći deo potreba građana“.

- Planirani iznos prihoda je ostvariv, ali potrebe su ogromne, trudili smo se da pokrijemo sve segmente - rekao je Kamberi.

Najveći prihodi se očekuju od poreza na zarade206 miliona dinara, transferovana sredstva i ove godine godine iznose 391 milion dinara, a iz Koordinacionog tela je planirano 115 miliona dinara.

Najveći potrošač među direktnim korisnicima budžeta je Opštinska uprava sa oko 205 miliona dinara, a od indirektnih PU „Naša radost“ za koju je planirano 110 miliona.

Za subvencije u poljoprivredi biće izdvojeno nešto više od 22 miliona dinara.

Podsticaji za preduzetnike iznose 10 miliona, koliko je opredeljeno i za finasiranje sportskih klubova.

Pozicija za medije je na prošlogodišnjem nivou i iznosi 5 miliona dinara.

Kako je rečeno, u putnoj infrastrukturi će se realizovati 90 projekata, a najviše novca – 40 miliona dinara je planirano za kapitalni projekat izgradnje puta Zarbince – Muhovac.

- U ovoj oblasti je svako naseljeno mesto uključeno barem sa jednim projektom - naglasio je Kamberi.

U budžetu je Transfer stanica sa dodatnih 10 miliona dinara za izgradnju spoljnih priključaka.

Za finansiranje stručne prakse biće izdvojeno 15 miliona dinara, a studenti će i naredne godine moćida računaju na jednokratnu pomoć za šta je planirano 10 miliona dinara.

Predlog odluke o budžetu naći će se na dnevnom redu sednice SO Bujanovac zakazanoj za ponedeljak 24. decembar.

OPOZICIJA: RASPRAVA JE FARSA

Iz opozicionih stranaka u SO Bujanovac, Demokratske partije (DP) i Srpske napredne stranke (SNS), poručuju da je ono što opštinska vlast naziva javnom raspravom o budžetu "farsa održana pro forme".

Hajredin Hida, šef odborničke grupe DP u lokalnoj skupštini, ocenio je Bujanovačke da je organizovanje javne rasprave o budžetu tri dana nakon usvajanja tog istog budžeta od strane Opštinskog veća, samo „predstava vladajuće garniture kojom se zamajava narod".

- U takvoj farsi ne želimo da učestvujemo - rekao je Hida na pitanje zbog čega niko iz redova Demokratske partije nije prisustvovao raspravi.

Prema njegovim rečima, pripreme za donošenje tako važne odluke se obavljaju najmanje mesec dana pre Opštinskog veća ili sednice skupštine.

- Tada se konsultuju građani, interesne grupe, pa i opozicija.

To je proces koji se može nazvati javnom raspravom, a ne ovo što vlast radi stavljajući sve nas pred svršen čin - naveo je Hida.

Sličan stav po ovom pitanju ima i odbornik SNS-a Nenad Zafirović koji postupke opštinske vlasti naziva besmislenim.

Po njegovo mišljenju, kao i prošle godine "tajming je sporan i sada", kao i način na koji je javnost obaveštavana o terminu održavanja rasprave.

- Verujem da za raspravu nije znala ni šira javnost, ali to je i bio njihov cilj.

Pokušavaju da zadovolje formu, a nekad ni to.

Sve je u magli, i budžet i prethodni rebalansi, izveštaji o trošenju sredstava – to je način na koji vlast funkcioniše sve vreme - kaže Zafirović.

Najnovije vesti