Bujanovac od mina čistili Japanci i Korejci

Vranje/Bujanovac - U Srbiji se ove godine realizuje pet projekata Centra za razminiranje, od toga dva na razminiranju mina i tri na čišćenju kasetne municije, a među lokacijama su i područja opštine Bujanovac.

Sredstva izdvojena iz budžeta Srbije za operacije razminiranja u 2019. godini su preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi (ITF) uvećana donacijama SAD, Republike Koreje i Japana, prenosi Tanjug.

Direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočlija kaže da Srbija ima velike probleme sa neeksplodiranim minama zaostalim još od perioda početka Prvog svetskog rata.

- Imamo probleme vezano za mine, grupe mina koje trenutno imamo u široj okolini Bujanovca, problem sa kasetnim bombama, velikim aviobombama, sa potopljenim brodovima u Savi i Dunavu – rekao je Glamočlija.

Naglasio je da je Srbiji potrebna pomoć međunarodne zajednice kako bi mogla da reši te probleme, jer je reč o ogromnim sredstvima.

- Trudićemo se da gde god budemo mogli dobijemo neku donaciju za rešavanje svih ovih problema – naveo je Glamočlija, koji se u petak sastao sa ambasadorima SAD, Republike Koreje, Japana i direktorom ITF Tomažom Lovrenčičem.

Ambasador Japana Đunići Marujama rekao je da je Japan pomogao u projektu razminiranja u oblasti Bujanovca tokom kojeg je očišćena površina od oko 390.000 metara kvadratnih.

- Ono što je korist za lokalno stanovništvo iz ovog projekta je najpre njihova bezbednost i mogućnost slobodnog kretanja na toj teritoriji.

Proces razminiranja je jako složen i zahteva tehničku sposobnost.

Drago nam je što smo u okviru ovog projekta ostvarili saradnju ne samo sa ITF i institucijama Srbije, nego i sa vladama Koreje i SAD – kazao je japanski ambasador.

Republika Južna Koreja je, po rečima ambasadora Čoe Hjong-čana, već sarađivala sa Srbijom, navodeći prošlogodišnji projekat razminiranju u Bujanovcu i novi projekat u Nišu.

Ambasador SAD Entoni Godfri rekao je da su se danas okupili da zajedno obeleže godinu uspešnog partnerstva sa Srbijom.

- Od 2007. do danas SAD su doprinele sa više od 20 miliona dolara uklanjanju nagaznih mina i drugih ekspoloziva zaostalih iz rata.

Tokom prošle godine Stejt department je izdvojio milion dolara za razminirnje i demontiranje nebezbednog i zaostarelog oružja kao i za druge mere bezbednosti u Srbiji – rekao je američki ambasador.

Najavio je da će SAD nastaviti da pružaju bilateralnu podršku Srbiji u ovoj oblasti.

- Zajedno smo efikasniji i sposobniji da uklonimo pretnje preostale iz sukoba iz prošlog veka.

Svi zajedno se moramo potruditi da nagazne mine i eksplozivne naprave zaostale iz ratnog perioda više ne budu pretnja i u miru – rekao je Godfri.

On je naveo da je pre dve nedelje bio u Medoševcu gde su bezbedno uklonjene dve neeksplodirane mine na fudbalskom igralištu i još dve nedaleko odatle.

Najnovije vesti