Bujanovački đaci unapređuju svoja znanja sa vršnjacima u Bugarskoj

Tri nastavnika i šest učenika OŠ Branko Radičević u Bujanovcu boravili su u Bugarskoj, u okviru Erasmus+ projekta Steam powered education.

Reč je o drugoj po redu mobilnost pod nazivom Ready or not, here I come/Math.

Profesorka Marija Stojković navodi za Vranje News da su učenici imali priliku da unaprede svoje znanje, kroz kreativne radionice koje su spremili partneri iz Bugarske.

Jedna radionica je bila iz matematike, a potom su održane i ekološka i umetnička radionica.

Učenici iz Bujanovca su u sklopu boravka u Bugarskoj posetili nekoliko muzeja i destinacija u okolini Razgrada.

"Najlepše i najznačajnije od svega, pored razmene znanja, je i da su upoznali nove drugare i stekli nova iskustva", navodi profesorka Stojković.

Podsećanja radi, prošlog meseca, u Osnovnoj školi Branko Radičević u Bujanovcu, završena je virtuelna mobilnost iz Erazmus+ projekta Steam-powered education, o temi "Our world is a machine", u organizaciji partnera iz turske škole.

Učenici su tada istraživačkom radu, najpre, naučili šta je pojam ruža vetrova.

Tražili su podatke o ruži vetrova iz našeg kraja, predstavili su prezentacijama vetar kao obnovljivi izvor energije, istraživali o vetroparkovima u svetu i kod nas.

Učili su o tome koliko je važno graditi vetroparkove i koristi prirodne resurse, s ciljem pretvaranja prirodnih resursa u električnu energiju.

Druga tema obuhvatala je simuliranje pokreta pomoću interaktivne bubamare, u raznim aplikacijama, gde su učenici stekli predznanje o vektorima i kretanju.

Đaci su crtali i interpretirali vektore položaja, brzine i ubrzanja za objekat koji se kreće u 2D, uočavali kako brzina utiče na položaj i kako ubrzanje utiče na brzinu.

Ta mobilnost trajala je dve nedelje, a da je završena kvizom i evaluacijom.

Iako su tehničke mogućnosti bujanovačke škole skromne, nastavnici nalaze načine da motivišu učenike na istraživački rad.

Učenici su pokazali da ih ovakav način rada intrigira, da se dobrim idejama i voljom prevazilaze tehnički nedostaci i da nasi učenici sa samopouzdanjem idu u korak sa vremenom i unapredjuju svoje veštine i znanja uz podršku nastavnika.

I.Đ.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti