Bujanovačke: Dogovorena albanska većina u SO Bujanovac

Vranje/Bujanovac - Lideri albanskih stranaka sklopili su dogovor o formiranju skupštinske većine u Bujanovcu na sastanku u petak, u prostorijama Demokratske partije (DP) Nagipa Arifija.

Najavljuje se da će upravo Arifi biti novi predsednik opštine.

Kako saznaju Bujanovačke, njegov zamenik biće iz redova Pokreta za demokratski progres (PDP), a predsednik Skupštine iz Partije za demokratsko delovanje (PDD).

Za sada nije poznato hoće li albanska većina, koja ima 26 madata u parlamentu sa 41 mestom, u vlast uključiti i neku od dve srpske grupacije okupljene oko SNS, odnosno SPS.

Ranije u petak otkazana je konstitutivna sednica SO Bujanovac, zvanično zbog vanrednih mera protiv pandemije koronavirusa.

U 10 časova, za kada je bila zakazana, u sali Skupštine pojavili su se samo odbornici iz koalicije oko SNS-a i Romske stranke Jedinstvo.

Nenad Mitrović, šef bujanovačkih naprednjaka, izjavio je za portal Bujanovačke da "sumnja u zvaničan razlog" otkazivanja sednice.

Prethodno se spekulisalo da će vlast u Bujanovcu formirati albanske DP i PDP, zajedno sa naprednjacima.

MITROVIĆ: Nadam se da će prevladati razum

U sredu je već bila gotova stvar kada je reč o potpisivanja koalicionog sporazuma između DP, PDP i SNS, međutim usledio je poziv iz Tirane i predstavnici svih albanskih partija su već sutradan bili tamo – izjavio je za Bujanovačke Nenad Mitrović, lokalni lider SNS-a.

- I ovi ljudi iz Albanije, koji vrše pritisak na svoje sunarodnike u Bujanovcu, treba da shvate da je ovo Srbija i da treba da se ponašaju na drugačiji način, a ne samo da vode računa o usko političkim i ličnim interesima, jer im se to može obiti o glavu. Prvi put od 2002. godine možemo doći u situaciju da nemamo multietničku vlast, što nikako ne ide u prilog političkoj stabilnosti Bujanovca, privrednom razvoju, i to će naneti štetu svim građanima koji ovde žive, bili Albanci, Srbi ili Romi. Nadam se da će prevladati razum. SNS je i dalje spremna da razgovara sa svim političkim grupacijama koje su dobile poverenje građana i ušle u skupštinu - rekao je Mitrović.

Najnovije vesti