Bugarska: Zaev zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika.

On je istakao da bi to moglo da košta tu državu članstva u NATO-u i EU, prenosi skopska TV Telma.

- Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO-u i EU - napisao je Karakačanov na svom Fejsbuk profilu.

On je naveo da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jezik i kao takav ne može da se smatra na celoj teritoriji Severne Makedonije.

- Severna Makedonija je geografsko ime koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske, Zaev sutra može da zahteva da se ovaj bugarski dijalekt izučava kao oficijalni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija - kaže Karakačanov.

On je takođe kritikovao rad makedonsko-bugarske komisije za istorijska pitanja i istakao da ona radi suprotno istorijskim činjenicama i bugarskim nacionalnim interesima.

Prethodno je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila da je makedonsko-bugarska komisija za istorijska pitanja do sada imala tri sastanka na kojima je makedonska strana vršila pritisam u vezi s određenim istorijskim pitanjima, što je Bugarska odbacila i istakla građani treba da budu obrazovani na istini.

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije osudilo je izjavu Krasimira Karakačanova u kojoj je osporio postojanje makedonskog jezika kao mogući povod za pokretanje neprijateljskog kruga umesto prijateljstva.

Kako prenosi MIA, Ministarstvo, međutim, navodi da neće odgovarati na taj način, već će nastaviti da gradi dobrosusedske odnose, u skladu sa sporazumom o prijateljstvu i evropskim vrednostima kojima se obe zemlje rukovode.

- Potpisali smo sporazum o prijateljstvu i gradićemo prijateljstvo, što znači obostrano razumevanje, poštovanje i brigu za zajedničke interese kao suseda - kaže se u saopštenju makedonskog ministarstva, prenosi MIA.

Najnovije vesti