Budžet Bujanovca za 2020. premašiće milijardu dinara

Vranje/Bujanovac - Budžet opštine Bujanovac za 2020. godinu, po nacrtu koji je usvojilo Opštinsko veće, iznosiće 1,06 milijardi dinara, javlja portal Bujanovačke.

Najveća promena u odnosu na ovu godinu su gotovo udvostručena izdvajanja za finansiranje stručne prakse; planirano je čak 40 miliona dinara.

Za subvencije u poljoprivredi predviđeno je 29,5 miliona dinara.

Načelnik opštinskog Odeljenja za finansije Boban Pavlović izjavio je da će od tog iznosa biti isplaćene i ovogodišnje subvencije koje su uskraćene poljoprivrednicima poslednjim rebalansom budžeta.

Zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić kazao je za Bujanovačke da će za tu namenu biti isplaćeno oko 15 miliona dinara, ali da treba sačekati da komisija za dodelu sredstava završi svoj posao.

- Poljoprivrednici će dobiti novac za 2019. godinu već tokom prve tri nedelje januara, a preostali iznos namenjen za 2020. godinu ćemo sigurno povećati tokom godine rebalansom – izjavio je Arsić.

Objašnjavajući drastično povećanje na budžetskoj poziciji za finansiranje stručne prakse, Arsić je kazao da je "uzrokovano ogromnim interesovanjem".

- Lično smatram da je to samo neko ublažavanje problema jer svi ti ljudi neće moći da se zaposle.

Razumem potrebu, ali za toliki broj ekonomista, strukovnih vaspitača, jednostavno nema ni u najavi mogućnosti za zapošljavanje ovde.

Ipak, pritisak je bio veliki tokom cele godine tako da smo se odlučili za povećanje sa 22,5 na 40 miliona dinara – rekao je Arsić.

Za kapitalne projekte koji se finansiraju iz Koordinacionog tela predviđen je isti iznos kao u aktuelnom budžetu – 110 miliona dinara, ali će se više raditi, kako je rekao, u albanskim sredinama.

- Tokom 2019. godine smo za srpsku zajednicu odradili mnogo više prebacivanjem novca sa projekata predviđenih za albanske sredine, u narednoj će se to nivelisati i vratićemo sredstva – rekao je.

Investicije iz sopstvenih sredstava lokalne samouprave biće smanjene u najvećoj meri zbog toga što je opština izgubila pravo da naplaćuje taksu za korišćenje javnih površina Elektrodistribuciji u iznosu nešto većem od 60 miliona dinara.

Zbog dugova iz 80-ih godina prošlog veka i sudskih presuda u visini od oko 30 miliona dinara, koje su dospevale na naplatu tokom godine i tako značajno otežavale funkcionisanje uprave, kako kaže drugi čovek opštine, javno pravobranilaštvo će u narednoj godini raspolagati sa budžetom od 16 miliona dinara, umesto dosadašnjih 2 miliona.

– To je za sada sve rešeno, ali nije isključeno da se pojave novi slučajevi te smo iz tog razloga povećali sredstva na poziciji za pravobranilaštvo, kako ne bi došli u situaciju da nam skidaju novac pa da tražimo odobrenje za kredit i čekali na procedure bespotrebno – istakao je Arsić.

On je zbog svega pobrojanog godinu na izmaku ocenio kao veoma tešku u pogledu opštinskih finansija, ističući kao svojevrsni udar na budžet i uredbu Vlade Srbije kojom su potraživanja prema Simpu od 29 miliona dinara na ime poreza na zarade pretvorena u akcije u toj kompaniji.

U ostalim pozicijama predloga budžeta za narednu godinu nema velikih promena, ipak preduzetnici će dobiti 8 umesto dosadašnjih 10 miliona dinara podsticaja, dok izdvajanja za sport i medije ostaju na približno istom nivou – 9,15 odnosno 5 miliona dinara.

Najnovije vesti