Broj nepismenih najveći u Bujanovcu

Vranje - Po udelu nepismenih u stanovništvu Srbije uzrasta 10 i više godina, opština Bujanovac je na prvom mestu u državi, piše portal Bujanovačke.

Najnoviji zvanični podaci Popisa 2022 pokazuju da je u Bujanovcu 3,6 odsto nepismenih.

Po ovome je opština Bujanovac prva u Srbiji, ispred Petrovca na Mlavi i Male Crnje (2,7 odsto), Bojnika (2,6 odsto) i Plandišta (2,3 odsto).

Po metodologiji, pismenim se smatra svako lice uzrasta 10 i više godina koje je završilo najmanje četiri razreda osnovne škole, kao i svako lice koje pohađa školu u vreme sprovođenja popisa.

Pitanje o pismenosti (da li lice zna da pročita i napiše kratak tekst iz svakodnevnog života) postavljano je samo licima uzrasta 10 i više godina koja nisu pohađala školu ili su završila 1–3 razreda osnovne škole i nisu nastavila dalje školovanje, navode iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Prema rezultatima Popisa 2022, na nivou cele zemlje manje od 38.000 osoba, odnosno 0,63 odsto stanovnika uzrasta 10 i više godina je nepismeno.

Nepismenih žena je daleko više nego nepismenih muškaraca – udeo žena u ukupnom broju nepismenih iznosi 71 odsto.

Više od polovine nepismenih ima 65 i više godina.

Najveći udeo lica sa višim i visokim obrazovanjem zabeležen je u beogradskim gradskim opštinama Vračar (61,8 odsto), Novi Beograd (50,4), Savski venac (53,7) i Stari grad (59 odsto).

Najnovije vesti