Brnabić i Zaev otvorili integrisani granični prelaz Preševo-Tabanovce

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Severne Makeodnije Zoran Zaev označili su početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce, čime bi trebalo da bude ubrzan protok ljudi i robe između dve zemlje.

Premijerka Brnabić započela je zvaničnu posetu Severnoj Makedoniji, a nju je na prvom integrisanom graničnom prleazu Preševo-Tabanovce sačekao predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev.

Nakon susreta krenuli su u obilazak prvog zajedničkog graničnog prelaza, koji je danas počeo s radom, javlja N1.

Integrisani granični prelaz u praksi znači "dve zemlje - jedna kontrola", pa će carinske i policijske službe Srbije i Severne Makedonije raditi iz jedne zajedničke kućice i biće samo jedno zaustavljanje.

Uspostavljanje ovkavog graničnog prelaza omogućeno je dogovorom koji su postigle dve vlade i sporazumom koji je posotipsan 12. jula a predsednici vlada obe države uoči zvanične postete izrazili su očekivanja da će uspostavljanje prelaza unaprediti bilateralne odnose, skratiti procedure i čekanja, ali i voditi ka boljoj trgovinskoj razmeni.

Zoran Zaev kaže da zajednički prelaz skraćuje putovanje od Atine do Brisela preko Srbije i Severne Makedonije.

- Projekat zajedničke carinske kontrole i upravljanje granicom sa jednim zaustavljanjem putnika, doprinosi saradnji koja je dogovorena na Samitu u Trstu 2017. godine i predstavlja krunu prijateljstva i dobrosusedstva Srbije i Severne Makedonije - istakao je Zaev.

Zaev je dodao da je u 2018. godini ovu granicu prešlo 200.000 kamiona, što je četvrtina ukupnog prometa u prošloj godini, a da u 2019. godini očekuje 30 odsto više.

- Sa novim konceptom, vreme na granici će se smanjiti za polovinu, kontrola će se obavljati na jednom mestu, obe zemlje će međusobno poštovati nalaže fitosanitarnih i veterinarskih kontrola, a smanjiće se i mogućnost za korupciju - istakao je Zaev.

Uz zahvalnost Vladi Srbije i Evropskoj uniji na podršci, Zaev je rekao da ovakva saradnja promoviše evropske vrednosti i korak je na putu Severne Makedonije i Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Ana Brnabić je izjavila da je ovo signal za ohrabrenje regionalne trgovine i da su ovakvi prelazi samo jedan deo modaliteta da se postignu bolje ekonomske veze za ceo region.

Posetu Severnoj Makedoniji premijerka nastavlja u Skoplju, gde će imati više sastanaka ,između ostalih i sastanak u četiri oka sa Zoranom Zaevim, a biće potpisano i više sporazuma o saradnji.

Poseta premijerke Srbije trebalo bi da bude završena susretom sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim u zgradi Predsedništva

Najnovije vesti