Brankovci iz Bujanovca obišli Tursku: Korakom novih tehnologija

Vranje - Prvu aktivnost u okviru prokekta STEAM-Powered education, učenici bujanovačke škole Branko Radičević imali su u gradu Nazili u Turskoj, od 19. do 23. septembra.

Učešćem u ovom projektu dobili su priliku da razvijaju stručne veštine u domenu novih tehnologija, pre svega robotike.

Skromnih tehničkih mogućnosti ali bogata projektnim aktivnostima, znatiželjnim i zainteresovanim učenicima kao i kreativnim i angažovanim nastavnicima, Brankovci nastavljaju da šire evropsku dimenziju svoje škole i da osvajaju nove rezultate.

Nakon uspešno realizovanog projekta, Motivation III – 21st century students, u saradnji sa školama iz četiri evropske zemlje koji se uspešno privodi kraju u mesecu septembru, bujanovačka škola Branko Radičević počela je aktivnosti na drugom Erazmus + projektu.

Nastavnica Marija Stojković, koordinatorka projekta, navodi da STEAM-Powered education, kako glasi naziv projekta, u svom fokusu ima upoznavanje učenika i nastavnika sa pojmom STEAM obrazovanja.

"Takođe i jačanje pažnje kod učenika u smeru istraživanja, upoznavanja sa novim alatima za učenje, kontinuiranog napredovanja nastavnika kroz uvođenje novih tehnika u nastavnom procesu, pomoć učenicima da kreativno rešavaju probleme, da razviju veštine koje se mogu primeniti u različitim situacijama i da u praksi primene znanja iz različitih STEAM disciplina", ističe Marija Stojković.

Zemlja koordinator projekta je Bugarska, a partneri su OŠ Branko Radičević i škola iz Turske, dodaje Maja Antić Jovanov, pomoćnica direktora bujanovačke škole.

„Dosadašnje Erazmus+ iskustvo nam je bilo izuzetno korisno za razvoj profesionalnih mreža nastavnika.

Uspostavili smo kontakte sa kolegama iz raznih krajeva Evrope a naši učenici će novim projektom dobiti priliku da steknu inovativna i primenljiva iskustva koja će im koristiti za dalji rad i učenje", navodi Antić Jovanov.

Kako navode iz škole, prilikom boravka u Turskoj obišli su brojna kulturološka mesta.

Posetili su arheološko nalazište Afrodizijas, jedno od najznačajnijih antičkih nalazišta u današnjoj Turskoj koje je UNESKO uvrstio na listu svetske kutlurne baštine.

Takođe i Pamukale, jedan od najspektakularnijih prirodnih pejzaža Turske, kao i obližnji antički grad Hijerapolis.

Nisu zaobišli ni antički grad Efes, jedan od najpoznatijih drevnih gradova u svetu.

Pored prilike da upoznaju narod, običaje, kulturu i istoriju Turske u isto vreme su bili dostojni promoteri svoje škole, grada i države.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti