Brži protok hrane i lekova preko prelaza Preševo

Vranje/Preševo - Hrana i medicinska sredstva ubuduće će imati prvenstvo prolaza na graničnim prelazima koji će funkcionisati u okviru CEFTA sporazuma, a na jugu Srbije sistem "zelenih koridora" imaće granični prelazi Preševo i Merdare.

Kako bi se efikasnije transportovala roba koja se nalazi na listi koje su zemlje Centralnoevropskog trgovinskog sporazuma (CEFTA) odobrile, od 13. aprila počela je primena "zelenih koridora", a od četiri prelaza u Srbiji dva se nalaze na jugu Srbije, dok će se njima pridružiti i drugi granični prelazi kada se za to ispune tehnički uslovi.

"Zeleni koridori" podrazumevaju ubrzane pravne i zdravstvene procedure na određenim graničnim prelazima koji će biti otvoreni za trasport robe 24 sata, 7 dana u nedelji.

U ovaj režim uvršteni su pojedini proizvodi namenjeni ishrani ljudi i životinja, kao i lekovi, medicinska i zaštitna oprema, neophodni u suzbijanju i zaštiti stanovništva od epidemije virusa korona.

Kako kažu u Privrednoj komori Srbije, granični prelazi i zelene trake u okviru ovog sistema otvoreni su za sve vrste robe, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljen dodatni režim prethodne najave koji obezbeđuje poseban prioritet na graničnim prelazima duž "zelenih koridora".

Na sajtu CEFTA mogu se pronaći sve neophodne sanitarne mere i lista proizvoda.

Najnovije vesti