BPD Promovisana monografija o Mileni Dravić: Veličina je u skromnosti FOTO/VIDEO

Milena Dravić i te kako ima veze sa Borinim pozorišnim danima jer je 1998. godine, na 18. festivalu, dobila Nagradu Bora Stanković za glavnu ulogu u predstavi Ćelava pevačica, (Ežen Jonesko/Jagoš Marković), rekla je u sklopu pratećeg programa ovogodišnjeg festivala u Vranju Anita Panić, autorka monografije Milena Dravić ili ključ snova

Anita Panić, dugogodišnji televizijska autorka, dokumentaristkinja i spisateljica, na promociji u Vranju ispričala je da je monografiju pripremala gotovo dve godine, u vreme dok je Milena Dravić bila živa, konsultujući se neprekidno sa njom i trudeći se da ostvari što kompleksniji uvid u Mileninu karijeru i život.

"Jao, knjiga o meni, hvala vam.

Znate, ja sam u životu ponešto uradila, ali moram da vam kažem da do sada niko nije napisao knjigu o meni", citirala je Panićeva reči Milene Dravić, prokomentarisavši da je to saznanje bilo "tužno i poražavajuće".

Panić je na promociji kazala da je imala priliku da oko godinu i po dana komunicira sa Milenom Dravić tokom nastajanja monografije.

"Bila je vrlo skromna, nije dozvoljavala da je zovu zvezdom ili divom, otkrila sam toplu i nežnu, pristupačnu ženu.

Nažalost, u međuvremenu se tokom pisanja monografiije teško razbolela.

Ipak, bilo je vidljivo da joj je veoma stalo da ova monografija izađe za njenog života", rekla je Panić.

Izdanje koje su objavili objavili Filmski centar Srbije i Službeni glasnik je dvojezično, na preko 350 stranica, luksuzno opremljeno i dokumentovano brojnim fotografijama iz lične arhive Milene Dravić i arhive Jugoslovenske kinoteke.

Zato, osim zanimljivog i sveobuhvatnog tekstualnog sadržaja, nudi i veoma dobar vizuelni utisak.

"Kada sam donela odluku da napišem monografiju o glumici sa 170 filmskih uloga i toliko nagrada, shvatila sam da je to velika odgovornost.

Imala sam bojazan kako i na koji način to uraditi i na kraju donela odluku da to ne bude tipična monografija, već da o Mileni govore ljudi od zanata, nezaobilazni deo filmskih ekipa koje su uvek bile velike.

U tom istraživanju došli smo do fantastičnih informacija i priča o Mileni Dravić, između ostalih jedne vezane za Milenu i poznatog holivudskog glumca Bred Pita", rekla je Panić.

Ključ snova ističe ono najvažnije i najlepše u opusu naše najpoznatije filmske glumice pomoću mozaičke strukture knjige, stvarajući reljefnu sliku jedne izuzetne ličnosti koja je svojim radom obeležila srpsku, ali i regionalnu i svetsku filmsku scenu i zadužila nas za sva vremena.

Monografija u najvećoj meri donosi odabir sećanja njenih prijatelja i saradnika, kao i solidan uvid u filmografiju i razvojni put glumice.

Panić je ispričala da je jedna od brojnih poznatih ličnosti koje su pisale autorske tekstove za monografiju i Veljko Bulajić, čuveni hrvatski režiser koji se proslavio režijama visokobudžetskih partizanskih filmova.

"Pristao je, ali uz molbu da ja dođem kod njega u Zagreb.

On je u to vreme u 93. godini snimao neki novi partizanski film, ali me neposredno pred početak snimanja ipak primio.

Kad sam došla kod njega u produkcijsku kuću videla sam odmah na stolu četiri strane gusto kucanog teksta, koji je on napisao u rukopisu, a sekretrica otkucala.

On je meni dva sata tako božanstveno i inspirativno govorio o Mileni, bio je fantastičan.

Potresan i divan tekst u ovoj monografiji napisao je i Rade Šerbedžija, koji je bio kućni prijatelj sa Gagom Nikolićem i Milenom", rekla je Panić i ispričala veoma zanimljivu i potresnu anegdotu o Mileni i ruskom glumcu Olegu Vidovu koji je sa njom igrao u filmu Bitka na Neretvi.

Milena Dravić je bila istinski voljena od kolega, pa raduje spoznaja da je glumica imala prilike da Ključ snova drži u rukama pre nego što se zavesa njenog života neopozivo spustila.

I o tome postoji anegdota koju je Panićeva ispričala, najavljujući da posle Milenine uskoro planira i objavljivanje monografije o glumici Nedi Arnerić.

Profil autorke

Anita Panić karijeru je započela na Radio Beogradu kao autorka emisije iz kulture. Pisala je kratke priče i scenarije za radijski program. Radeći više od dve decenije na Televiziji Beograd kao televizijski urednik, scenarista i reditelj realizovala je preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova za koje je nagrađivana na međunarodnim festivalima. Pisala je feljtone za dnevne novine, desetine tekstova za časopise, kao i filmske scenarije. Autorka je nekoliko dramskih tekstova. Kao i monografije o poznatom glumcu Petru Kralju, a priprema monografiju o glumici Nedi Arnerić. Članica je udruženja filmskih umetnika Srbije. Živi i radi u Beogradu kao slobodna umetnica.

Najnovije vesti